Afghanske flyktninger ber Trump ombestemme seg
Afghanere som har flyktet fra Taliban-regimet til Pakistan, blir hardt rammet av Donald Trumps ordre om stans i bosettingen av flyktninger i USA.
Politikk: Nå ber de om unntak fra ordren, som Trump signerte på sin første dag som USAs president.
Flere sier de risikerte livet da de jobbet som tolker og fylte støttefunksjoner for de amerikanske soldatene som tidligere kjempet mot Taliban i hjemlandet deres.
Anslagsvis 15.000 afghanere i Pakistan venter på å bli godkjent for bosetting i USA gjennom USAs statlige flyktningprogram. Det ble opprettet for å hjelpe afghanere som risikerte forfølgelse etter at Taliban overtok makten i august 2021.
Mange av dem hadde samarbeidet enten med den amerikanske regjeringen eller med amerikanske medier, hjelpeorganisasjoner og menneskerettsgrupper.
Det er ministeren for innenlands sikkerhet Benjamine Huffman som har fått oppdraget, og som skal skrive rapporten i samråd med utenriksminister Marco Rubio.
Pakistan har foreløpig ikke kommentert nyheten. Regjeringen i Islamabad har tidligere bedt verdenssamfunnet ta ansvar for skjebnen til de afghanske flyktningene som befinner seg i landet – i alt 1,45 millioner. De kan ikke bli værende i Pakistan på ubestemt tid, lyder budskapet, og mange afghanere frykter at de etter hvert blir tvangsreturnert til hjemlandet.
– Mange av oss risikerte livet da vi var tolker, innleide arbeidere, menneskerettighetsforkjempere og støttespillere for det amerikanske oppdraget, skriver støttegruppen Afghan USRAP Refugees i et åpent brev som er adressert til både Trump, kongressmedlemmer og amerikanske menneskerettsforkjempere.
Gruppen er oppkalt etter det amerikanske flyktningprogrammet – USRAP – som nå er stanset inntil videre. Begrunnelsen er ifølge Det hvite hus at det er umulig for USA å ta imot så mange flyktninger uten at det blir færre ressurser til amerikanerne.
Hadisa Bibi, en tidligere student fra Kabul, flyktet til Pakistan i desember. Nå har hun lest i avisene at Trump har stanset programmet som ga henne håp om å få komme til USA.
– Før det ble innført restriksjoner på kvinners utdanning i Afghanistan, var jeg universitetsstudent. På grunn av det jeg risikerer som kvinnesaksforkjemper, håpet jeg på en rask bosetting i USA. Det ville ikke bare gjort det mulig å fortsette studiene, men også gi meg en tryggere og lysere fremtid, sier hun til det amerikanske nyhetsbyrået AP.
Mahnoosh Monir er en annen afghansk kvinne som har flyktet til Pakistan. Hun forteller at hun studerte medisin da utdanningen plutselig ble stanset av Taliban. Før hun flyktet, jobbet hun som lærer ved et språksenter, men også det ble stengt av Taliban.
– Afghanistan er ikke lenger et sted hvor jenter eller kvinner kan overleve, sier Monir.
Hun er skuffet over Trumps vedtak.
– Jeg forventet ikke at dette skulle skje. Ettersom vi har ventet så lenge, frykter vi flere skuffelser, enten vi blir sendt tilbake til Afghanistan eller vi må vente lenge som utsatte flyktninger i Pakistan, noe som er som mareritt for alle det gjelder, sier hun.
Afghanistan er det eneste landet i verden der det er forbudt for jenter og kvinner å ta videregående og høyere utdanning. 1,4 millioner afghanske jenter er ifølge FN rammet av Talibans skoleforbud.
Ifølge Afghan USRAP Refugees lå det an til at mange afghanske flyktninger skulle bli fløyet til USA i januar, februar og mars etter at de er blitt intervjuet av Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) og amerikanske ambassadefunksjonærer.
– På humanitært grunnlag ber vi om at innstillingen av flyktningprogrammet oppheves, sier Ahmad Shah i Afghan USRAP Refugees.
Han håpet selv å sette kursen mot USA i mars etter å ha gjennomgått alle intervjuer og medisinske tester.
I tillegg til de mange afghanerne i Pakistan er det kommet over 3200 afghanske flyktninger til Albania. Landet gikk med på å huse flyktningene i ett år før de skulle videre til USA for bosetting. De har også lovet at flyktningene kan bli lenger hvis visumprosessen blir forsinket. Men fortsatt er betingelsen at de skal videre til USA.
Men USAs nye president har allerede bestemt at programmet blir innstilt fra 27. januar og i tre måneder framover. I denne perioden skal Trump-administrasjonen utarbeide en rapport om hvorvidt det er i USAs interesse å gjenoppta programmet.
– Taliban regner oss som forrædere, og hvis vi hadde dratt tilbake til Afghanistan, ville vi risikert pågripelser, tortur eller død. I Pakistan blir situasjonen stadig mer uholdbar. Vilkårlige arrestasjoner, deportasjoner og utrygghet forsterker vår nød, heter det videre.
Bibi har vært vitne til at flere andre afghanske flyktninger er blitt arrestert av pakistansk politi, noe som gjør henne redd. Nå lever hun et liv på rommet sitt, selv om hun føler seg innesperret som en fange.
Både Bibi og Monir har søkt om å bli bosatt i et tredjeland og venter fortsatt. Etter hvert har visumprosessen blitt stadig lengre.
(©NTB)