Menu
I Nord-Norge og i fjellet er isen fortsatt beskyttet av snø, særlig over 600–800 meter over havet i vest og over 1000 meter i sør og øst. Her ser vi en skøyteløper på Jonsvannet i Trondheim vinteren 2018. Arkivfoto: Gorm Kallestad / NTB

Advarer mot våris: – Den farligste istypen

Våren er på vei, og isen svekkes og blir til våris med dårlig bæreevne. NVE advarer nå mot å ferdes på vann uten å undersøke isforholdene nøye.

Av NTB | 12.04.2025 06:22:48

Ulykker og naturkatastrofer: Isforholdene er gode der det ligger sammenhengende snødekke, men mer usikre der snøen har smeltet. Isen svekkes også fortere på elver enn innsjøer.

– Våris er den farligste istypen. Flere dødsulykker har skjedd når isfiskere beveger seg mot innløp der isen plutselig gir etter, sier isvarsler Ånund Kvambekk i NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat).

I lavlandet i Sør-Norge er mange vann nå isfrie, og isen i skogsområdene er betydelig svekket.

– Skal du krysse et islagt vann i påsken, anbefaler vi å sjekke istykkelsen grundig med turøks. Ikke stol på is som er lett å hogge i. Det må være minst 10 centimeter hard is for at det skal være trygt, sier Kvambekk.

Han understreker at det er viktig å gå flere sammen, holde avstand og ha med kasteline. Våris kan gjøre det svært vanskelig å komme seg opp hvis man går gjennom.

I Nord-Norge og i fjellet er isen fortsatt beskyttet av snø, særlig over 600–800 meter over havet i vest og over 1000 meter i sør og øst. Her er isen stort sett farbar, men vær og snøforhold kan endre det raskt.

– Også i områder med trygg is må man unngå steder med strøm under isen, som innløp, utløp, grunne partier og trange sund. Særlig utsatt er vann som er regulert av kraftverk, sier Kvambekk.

(©NTB)

Flere nyheter: