LIVESENTER
Menu
Strømprisene skyter i været torsdag ettermiddag. Foto: Annika Byrde / NTB

Aaslands råd til bedrifter på Sørvestlandet: Tegn fastprisavtaler

De høye strømprisene på Sørvestlandet truer lokale bedrifter. Energiministeren anbefaler næringslivet å tegne fastprisavtaler på strøm.

Av NTB | 12.12.2024 15:22:17

Økonomi og næringsliv: Renseriet i Stavanger har sett seg nødt til å øke prisene på rens, forteller daglig leder Tone Østbø til Stavanger Aftenblad.

– Det er ikke noe kjekt. Det går ut over kundene våre og de ansatte. Det går ut over alt, egentlig, sier hun.

Renseriet er ikke alene om frustrasjonen over høye strømpriser. Torsdag ettermiddag mellom klokken 17 og 18 er strømmen på over 13 kroner kilowattimen på Sørvestlandet og noen steder på Østlandet.

Én av årsakene til de høye strømprisene er lite vind i vindmøllene på kontinentet. Allerede fredag er det dog ventet at prisene faller igjen, og til helgen ser det ut til å blåse mer opp.

– Alt vi produserer i dag, blir et tapsprosjekt. Det er en dag med tap i hele verdikjeden. Men vi kan jo ikke utsette produksjonen i påvente av lavere strømpris. Julen venter ikke på oss, sier Eide til E24.

Han peker på medisterkaker som eksempel. Det produserer bedriften tonnevis av om dagen.

– I 2021 lå ikke strøm inne som en kostnad i resepten vår i det hele tatt. I går, da strømmen var 6,29 kroner per kilowattime, så kostet det 8 kroner per kilo medisterkake, bare i strøm.

Slakteren etterlyser forutsigbarhet og ønsker seg et pristak. Han påpeker at drivstoffkostnader er lik i hele landet. Sammen med drivstoff er strøm en del av bedriftenes infrastruktur, påpeker Eide.

– Vi skal straffes for at vi ligger nærmest Europa og kablene som ligger her, og at det er billigst å sende ut strøm herfra.

– Strømstøtten fungerer som en veldig viktig økonomisk trykkavlaster for husholdningene. For næringslivet ønsker vi å etablere en varig ordning med fastpriskontrakter, sier han til NTB.

Aasland anbefaler at næringslivet ser på mulighetene for å få på plass fastprisavtaler for strømmen, slik at de kan sikre seg mot høye strømpriser.

Han sier at det er lagt til rette for at også små og mellomstore bedrifter kan inngå slike kontrakter.

– Det er ingen industribedrifter som kan holde det gående med disse prisene. Det er en ekstrem situasjon. Vi har bestemt oss for å stenge produksjonen i kveld for å spare penger, sier plassjef på Si-glass, Lars Sigve Søndenå, til Ryfylke.

Ansatte har meldt seg frivillig til å endre arbeidstiden og jobbe når bedriften kan holde produksjonen i gang.

Ekteparet Rasmussen som driver Buøy bakeri & konditori i Stavanger, sier at de ikke har mulighet til å stenge ned driften.

Bakerisjef og medeier Jo-Krister Rasmussen sier imidlertid til Aftenbladet at de har bundet halve strømavtalen til fastpris for å avhjelpe situasjonen, mens den andre halvparten er flytende.

– Vi skal klare oss, men det oppleves urettferdig. Du skulle ikke trodd det var samme landet når forskjellene er så store. De bedriftene som har det tøft, sliter nå, sier han.

For slakteriet til Jens Eide i Lillesand er det høysesong nå rundt juletider, samtidig som strømprisen skyter i været. Virksomheten er svært strømkrevende når kjøtt skal både kokes, tørkes og kjøles ned.

Energiminister Terje Aasland (Ap) kaller situasjonen med de høye strømprisene for «helt jævlig».

Sikkerhetsglassbedriften Si-Glass i Sauda stanser produksjonen sent torsdag ettermiddag når strømprisen er på sitt høyeste.

(©NTB)

Flere nyheter: