Menu
Tysklands statsminister Olaf Scholz kunngjorde onsdag kveld slutten på sin regjering. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB

Tysklands regjering har brutt sammen – Scholz tordner mot sparket finansminister

Tysklands statsminister Olaf Scholz bekrefter at han har sparket finansministeren og sier han skal stille kabinettsspørsmål 15. januar. Trolig blir det nyvalg.

Av NTB | 06.11.2024 21:59:12

Politikk: Scholz kom med kunngjøringen under en pressekonferanse der han bekreftet at han har sparket finansminister Christian Lindner.

Underveis i talen ble det klart at Lindners parti FDP forlater regjeringen, ifølge Bild.

I løpet av kvelden har det foregått krisemøter mellom regjeringspartienes ledere, og i 20.40-tiden ble det kjent at Lindner hadde fått sparken, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Videre sier statsministeren at han vil «unngå skade mot landet» og at Lindner ikke har opptrådt til fellesskapets beste. Han reagerer på FDPs oppførsel i lys av krigen i Ukraina og presidentvalget i USA.

– Alle som blir med i regjering må oppføre seg ansvarlig og pålitelig, de kan ikke løpe i dekning når det blir vanskelig. De må være villige til å inngå kompromiss, sa Scholz.

Sosialdemokratene (SPD), De grønne og markedsliberale FDP har ikke klart å bli enige om statsbudsjettet. FDP foreslo kutt i både skatter og utgifter for å få fart på den tyske økonomien, noe begge de andre partiene var imot. I tillegg var FDP sterke motstandere av å ta opp mer statsgjeld.

– Scholz nekter å innse at landet vårt trenger en ny økonomisk modell. Han har vist at han ikke har styrke til å gi landet et nytt løft, sa Lindner til pressen etter at koalisjonssamtalene brøt sammen.

– I stedet ga han meg et ultimatum i ettermiddag om å sette til side den grunnlovsfestede bremsen på statsgjelden. Det kunne jeg ikke gjøre, ettersom det ville være å bryte embetsløftet jeg har avgitt, sier den sparkede finansministeren.

Den tyske grunnloven begrenser regjeringens evne til å ta opp ny gjeld og fastslår at det strukturelle budsjettunderskuddet ikke kan overstige 0,35 prosent.

Det er ikke bekreftet at Scholz planlegger å gjennomføre en lignende manøver, men det anses som sannsynlig. Tysklands grunnlov tillater ikke at regjeringen utskriver nyvalg uten videre, men dette er et grep for å omgå denne bestemmelsen.

– Jeg skal forsøke å snakke med Friedrich Merz så raskt som mulig, sa Scholz, med henvisning til Kristendemokratenes leder.

Grunnen til at han vil vente med kabinettsspørsmål til januar, er at Forbundsdagen kan bruke tiden fram mot jul til å gjøre flere vedtak som ikke kan vente, ifølge Scholz.

Statsministeren gikk videre usedvanlig skarpt ut mot Lindner. Han kaller den avgåtte finansministerens oppførsel «grovt egoistisk» og anklager ham for tillitsbrudd.

Det har vært et vanskelig ekteskap mellom de tre partiene siden regjeringen tiltrådte i november 2021, særlig i økonomi- og klimapolitikk. Alle de tre regjeringspartiene har falt på meningsmålingene, men det har særlig gått hardt utover FDP. De ligger nå jevnt under sperregrensen på fem prosent.

Lindner sier på sin side at Scholz ikke har styrken som kreves for å få økonomien på fote.

Skulle ikke regjeringen få flertall for sin politikk i dette kabinettsspørsmålet, kan det utskrives nyvalg til mars. Ved tre anledninger har noe lignende skjedd i Tyskland – da ved at regjeringspartiene har stemt mot sin egen regjering, for å utløse et nyvalg. I 1972 skjedde dette under Willy Brandt, i 1983 under Helmut Kohl, og i 2005 under Gerhard Schröder.

Flere nyheter: