Harris og Trump med en siste bønn til velgerne
Både Kamala Harris og Donald Trump gjorde et siste og intenst forsøk på å kapre stemmer på den siste dagen av den amerikanske valgkampen.
Politikk: Begge kandidatene brukte den siste tiden i vippestaten Pennsylvania. Å vinne denne staten og stemmene fra delstatens 19 valgmenn regnes som svært viktig for begge kandidatene. Delstaten spilte en avgjørende rolle både i valget i 2016 og i 2020 og kan også komme til å gjøre det i år.
Mens Harris brukte mandagen fullt og helt i Pennsylvania – med valgmøter i blant annet Pittsburgh og Philadelphia, holdt Trump valgmøter i både Pennsylvania og to andre vippestater: North Carolina og Michigan.
– Med deres stemme i morgen kan vi løse hvert eneste problem landet vårt står overfor, og lede Amerika – verden faktisk – til nye glansdager, sa Trump til folkemengden til dundrende applaus.
Harris avsluttet dagen med et stort valgmøte utenfor kunstmuseet i Philadelphia, ved trappene som ble kjent i filmen «Rocky». Til sin siste tale ble hun introdusert av Oprah Winfrey, og Harris hadde et siste budskap til de omtrent 30.000 tilhengerne som var møtt opp.
– Vår kamp er ikke en kamp mot ingenting, men for noe … I dag avslutter vi som vi startet: med energi, optimisme og glede.
Harris fikk med seg både Lady Gaga og Katy Perry for å kaste glans på sitt aller siste folkemøte i denne valgkampen.
Det var imidlertid mange tomme seter i konferansehallen J.S. Dorton Arena, som har plass til 5000 tilskuere.
En av de frammøtte, Ebony Coots, stemte på Hillary Clinton i 2016, men nå er det Trump som gjelder. At han vinner, er hun imidlertid ikke sikker på.
– Du vet, kanskje jeg faktisk forsøker å dra til en annen planet, sier 48-åringen om utsiktene til at Harris vinner.
Trump har den siste tiden gjort alt han kan for å framstille USA som et samfunn i forfall, og som han skal gjøre alt for å redde.
De siste dagene har hun stort sett sluttet å nevne Trumps navn. I stedet omtaler hun ham som «den andre fyren». Hun satser fortsatt på mye latter og glede, og har lovet å være en problemløser som søker konsensus.
– I løpet av de neste 24 timene, la oss nyte dette øyeblikket og banke på naboens dør. La oss få dette gjort, sa hun til folkemengden i Scranton i Pennsylvania, mandagens første stopp.
I Pennsylvania var hun også innom Allentown, der det bor titusener mennesker fra Puerto Rico. Her fikk hun selskap av rapperen Fat Joe. Hun var også innom en puertoricansk restaurant i Reading sammen med Alexandria Ocasio-Cortez, en av de mest venstreorienterte demokratene i Kongressen.
Både Fat Joe og Ocasio-Cortez har røtter i Puerto Rico, og denne delen av valgkampen framstår som en klar respons på uttalelsen om at Puerto Rico er «en flytende søppeløy», som en komiker nylig kom med på ett av Trumps valgkampmøter.
– Nå er jeg eldre og mye klokere. Jeg tror det er viktig, det er min borgerplikt. Og det er viktig at jeg stemmer for meg selv, og at jeg stemmer for demokrati og for landet, sier han.
Harris tok seg også tid til å gå en runde fra dør til dør i byen Reading, der hun møtte en familie på tre, som sa de hadde bestemt seg, men ikke ville røpe hvem de skulle stemme på tirsdag morgen.
Om lag 78 millioner amerikanerne har forhåndsstemt, ifølge Election Lab ved University of Florida. Det er nesten halvparten av alle stemmene som ble avgitt i valget for fire år siden.
Oversikten viser også at langt flere registrerte republikanere har forhåndsstemt i år enn i 2020.
Donald Trump avsluttet sin valgkamp samme sted som han avsluttet valgkampen både i 2016 og 2020, Grand Rapids i vippestaten Michigan. Møtet varte ut i de sene nattetimer, og han lovet å lede USA til nye høyder.
For Trump startet den siste dagen i valgkampen i Raleigh i North Carolina, der han brukte valgmøtet til å snakke om sin strenge innvandringspolitikk og nok en gang rakket ned på sine politiske motstandere.
Harris har på sin side spisset budskapet inn mot spesifikke velgergrupper med slagordet «Når vi kjemper, vinner vi». Håpet er å appellere til unge velgere, samt de med latinamerikansk og arabisk bakgrunn.
Ron Kessler, en 54 år gammel veteran fra luftforsvaret, er blant dem som er overbevist om at Harris er den rette til å lede USA, selv om han tidligere var republikaner. I mange år lot han være å stemme ettersom han var sikker på at den riktige kandidaten kom til å vinne uansett.
Litt lenger ned i gaten ble den demokratiske kandidaten møtt med en klem fra en kvinne som kunne forsikre at «du har allerede min stemme».
(©NTB)