Trump og Harris på friertokt i samme delstat for fjerde dag på rad
I et valg der relativt få stemmer kan avgjøre hvem som får jobben i Det hvite hus, tar verken Harris eller Trump seieren for gitt i valgkampens siste etappe.
Politikk: Donald Trump hevder amerikanske forsteder er under angrep av kriminelle, mens hans demokratiske rival Kamala Harris sier ekspresidenten blir stadig mer ustabil.
Med kun tre dager igjen til det som omtales som et svært viktig presidentvalg i USA, er spenningen til å ta og føle på under presidentkandidatenes siste friertokter til velgere.
For meningsmålingene spår et historisk tett løp mellom Harris og Trump når amerikanerne går til valgurnene på tirsdag.
Mens gjennomsnittsmålingen fra RealClearPolitics lørdag gir Trump en oppslutning på 48,4 prosent mot Harris’ 48,1, gir FiveThirtyEights vektede gjennomsnittsmåling Harris en oppslutning på 48 prosent og Trump 46,8.
Midt i denne usikkerheten er valgkampens siste dager preget av kjent tematikk og retorikk fra både Trump- og Harris-leiren.
Han kom også med falske anklager om at hvis Harris vinner «vil enhver by i Amerika bli omgjort til en elendig, farlig flyktningleir», melder Reuters.
Under sitt valgkampmøte i Atlanta i vippestaten Georgia, gjentok Harris på sin side at den tidligere republikanske presidenten vil misbruke makten om han sikrer seg en retur til Det hvite hus.
– Dette er en person som er stadig mer ustabil, besatt av hevn, fortært av klaging og ute etter innskrenket makt, sa Harris, som blir USAs første kvinnelige president dersom hun blir valgt.
Til tross for å ha skapt hodebry for Harris-leiren tidligere denne uken da han omtalte Trump-tilhengere som «søppel», gjorde Biden en siste innsats for visepresidenten i hjembyen Scranton i Pennsylvania.
– Jeg er stolt av å være tilbake, sa Biden før han dykket ned i kjente fortellinger om hans og Harris’ støtte til fagforeninger, hans stolthet over å være den første presidenten som har gått streikevakt og innsatsen for å gjenopprette pensjoner.
Presidenten brukte også et fargerikt språk når om han snakket om hva han ville gjøre med dem som vil omgjøre hans prestasjoner i Det hvite hus, melder Reuters.
– Jeg mener det seriøst. Dette er den typen gutter du gjerne vil slå i rumpa, sa han.
Allerede tre dager før selve valgdagen har over 72 millioner amerikanere avgitt sin stemme, ifølge Election Lab ved University of Florida. Det er ikke langt unna andelen forhåndsstemmer som ble gitt under presidentvalget i pandemien og indikerer et høyt engasjement blant velgerne, ifølge Reuters.
I motsetning til Trump, har Harris-leiren sikret seg stor stjernemakt i valgkampen med støtte fra blant annet Taylor Swift, Beyoncé og Bruce Springsteen. De to sistnevnte har til og med vært med Harris på valgkampscenen, slik nå også Bon Jovi skal.
Lørdag er også fjerde dag på rad at Harris og Trump driver valgkamp i samme delstat – noe som framhever at valget i bunn og grunn vil bli avgjort av velgerne i sju vippestater: Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, North Carolina, Pennsylvania og Wisconsin.
Rundt 4 millioner stemmer er alt avgitt i North Carolina. Og de vestlige fylkene som ble ødelagt av orkanen Helene i slutten av september, ser ut til å stemme i samme takt som resten av delstaten, sier professor i statsvitenskap ved Catawba College, Michael Bitzer, til Reuters.
Trump hevdet også at innbyggere i amerikanske forsteder, tradisjonelt ansett som et fristed fra kriminalitet og andre farer, er truet.
– Forstedene er under angrep akkurat nå. Når du er hjemme i huset ditt alene, og det er et monster som har sluppet ut av fengsel, vet du, seks siktelser om drap på seks forskjellige mennesker, sa han i kjent Trump-stil.
Det ble begått færre voldelige forbrytelser i USA i fjor. Trump og hans støttespillere har imidlertid lagt stor vekt på kriminalitet i årets valgkamp og feilaktig antydet av innvandrere har skylden.
North Carolina støttet Trump under valget i 2020 med en knapp margin på mindre enn 1,5 prosentpoeng, men valgte en demokratisk guvernør samme dag. Det har gitt håp hos både Trump- og Harris-leiren i valgkampens innspurt.
Agendaen er stappfull også for Trump lørdag, og etter North Carolina går ferden videre til Salem i Virginia, selv om delstaten trolig ikke stemmer i hans favør førstkommende tirsdag.
På et valgkampmøte i Gastonia i vippestaten North Carolina lørdag, gjentok Trump at han vil tvangsutvise millioner av innvandrere dersom han sikrer seg valgseieren.
Også hennes nåværende sjef, president Joe Biden, var tilbake på valgkampscenen lørdag.
Fra Georgia går reisen videre til North Carolina for Harris, som lørdag også holdt valgkampmøte i delstatens største by Charlotte med ingen ringere enn rockestjernen Jon Bon Jovi.
Under sitt friertokt i North Carolina kritiserte Trump føderale myndigheters respons på katastrofen og gjentok sin uriktige påstand om at bistand var omdirigert fra delstaten for bistå innvandrere i stedet.
(©NTB)