SSB: Familieinnvandringen til Norge er nå større enn før pandemien
Minst 31.000 personer familieinnvandret til Norge totalt i 2022 og 2023. Statistisk sentralbyrå anslår at det reelle tallet kan være over 34.000.
Sosiale forhold: Familiegjenforening innebærer at relaterte personer som er atskilt og der én bor i Norge, kan bosette seg sammen i Norge for å gjenforenes eller etablere familie. De siste årene har koronapandemien og krigen i Ukraina påvirket familieinnvandringen til Norge, og flere kommer nå hit for å gjenforenes med familien enn før pandemien, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).
– Av familieinnvandrerne fra land utenfor EU/Efta-området har det kommet flest fra India, Pakistan og Syria. Relativt få ukrainske familieinnvandrere har ankommet landet de siste to årene, opplyser SSB.
Det eksakte antallet er usikkert, men det var minst 16.845 slike i 2022 og 14.443 i 2023. SSB har estimert at antall familieinnvandrere kan reelt ligge på 18.900 i 2022 og 15.200 i 2023, men presiserer at det er usikre tall.
– Dersom de reelle antallene ligger et sted i nærheten av disse estimatene, vil dette i så fall bety at familieinnvandringen i 2022 var rekordhøy, også sammenlignet med toppåret 2012, men at antallet ankomne familieinnvandrere sank noe året etter.
– Grunnprinsippet må være at familier kan forsørge seg selv hvis de kommer på familieinnvandring. Dette forslaget er i tråd med praksis fra flere andre land og vil bidra til å redusere innvandringen fra en gruppe som legger en ekstra byrde til et allerede presset helsevesen og eldreomsorg, sa justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp).
Forslaget ble fredag sendt på høring, og høringsfristen er 22. november.
I 2020 var det en klar nedgang i alle typer innvandring, mest på grunn av reiserestriksjonene under pandemien. Så har innvandringstallet økt igjen, også antall familieinnvandringer.
I oktober foreslo regjeringen i en pressemelding å stramme inn adgangen til familieinnvandring for eldre foreldre.
(©NTB)