Nord-Korea med ny rakettest
Nord-Korea har prøveskutt en rakett som ifølge Japan kan være av en ny type og som fløy lenger enn noen annen rakett Nord-Korea har testet før.
Politikk: Det dreide seg om oppskyting av en interkontinental ballistisk rakett, i skarp vinkel, fra et område nær hovedstaden Pyongyang, klokken 7.10 torsdag morgen, ifølge opplysninger fra Sør-Koreas militærledelse.
Den japanske regjeringen opplyste senere at raketten falt ned i havet klokken 8.37 torsdag morgen, men uten at det forelå opplysninger om det nøyaktige nedslagsstedet. En prognose fra den japanske kystvakten gikk ut på at raketten skulle falle ned i havet mellom Japan og Russland, utenfor Japans økonomiske sone og vest for øya Okushiri utenfor Hokkaido-regionen.
Japans statsminister Shigeru Ishiba sier det ikke ble meldt om noen skader. Landets forsvarsminister Gen Nakatani sier at Japan fordømmer oppskytingen på det sterkeste. Den er ikke bare en trussel mot Japan, men også mot verdenssamfunnet, sier han. USA fordømte også rakettesten.
Sør-Korea fordømte senere torsdag oppskytingen. Sør-Koreas nasjonale sikkerhetsråd ser på rakettesten som brudd på FNs sikkerhetsråds resolusjoner, og skal utarbeide nye sanksjoner mot Nord-Korea. Sør-Korea vil samarbeide med allierte og FN for å sikre at implementeringen av sanksjoner blir strengere, står det i en uttalelse fra Sør-Koreas president Yoon Suk-yeol.
Sør-Koreas militære ledelse tror det kan være snakk om en nyutviklet rakett som kan bruke fast drivstoff.
Oppskytingen skjedde bare noen timer etter at USA og Sør-Korea krevde at Nord-Korea må hente hjem styrkene som landet har sendt til Russland. Ifølge USA dreier det seg om rundt 10.000 soldater som kan bli satt inn i Russlands krig mot Ukraina.
Dagen i forveien sa Sør-Koreas militæretterretning til de folkevalgte i Soul at Nord-Korea trolig har ferdigstilt forberedelser til landets sjuende atomtest og at landet nærmer seg testoppskyting av en langdistanserakett som kan nå USA.
Den siste interkontinentale rakettesten skjedde i desember i fjor. Også den ble gjort skarp vinkel. Flytiden ble da omregnet til å tilsvare en distanse på 15.000 kilometer dersom raketten hadde blitt skutt opp i normal vinkel i stedet. Det er en avstand som ville ha gjort ethvert sted på det amerikanske fastlandet til mål.
Nord-Korea er underlagt FN-sanksjoner, og FNs sikkerhetsråd har i flere resolusjoner krevd full stans i landets atom- og rakettprogram, noe regimet ikke har brydd seg om.
Etter den russiske invasjonen av Ukraina i februar 2022 har Russland, som er permanent medlem i Sikkerhetsrådet, knyttet stadig tettere bånd til Nord-Korea.
Landets leder Kim Jong-un sier ifølge KCNA at landet hans aldri kommer til å endre på politikken om å styrke atomvåpenlagrene.
Under et besøk på rakettoppskytingsbasen sa han at «våre fienders farlige manøvre» understreker nødvendigheten av å styrke atomvåpensatsingen.
Torsdagens test hadde til hensikt å styrke landets atomavskrekkingsevne, ifølge KCNA.
Den japanske forsvarsministeren sier at raketten trolig tilbrakte mer tid i luften enn noen av Nord-Koreas tidligere prøveoppskytinger og at det kan ha dreid seg om en ny type rakett. Raketten nådde en høyde på 7000 kilometer, ifølge Japan.
Nord-Korea har tidligere gjennomført en rekke testoppskytinger med interkontinentale ballistiske raketter, og da i skarp vinkel slik at de kunne falle ned over en mye kortere distanse, av hensyn til sikkerhet og politiske konsekvenser som ville ha oppstått dersom en rakett ble sendt i en lavere vinkel langt ut over Stillehavet.
Nord-Korea bekreftet senere torsdag å ha testet oppskyting av en interkontinental ballistisk rakett. Den slo rekorder fra tidligere tester, ifølge landets statlige nyhetsbyrå KCNA.
(©NTB)