Satsingen på kullkraft øker til tross for klimakrisen
Til tross for enorme klimautslipp øker bruken av kullkraft i verden, og det foreligger få planer for utfasing, konkluderer ny rapport.
Vær: Den tyske miljøorganisasjonen Urgewald har sammen med flere andre organisasjoner etablert en omfattende database som analyserer bruken av kull i energiproduksjon.
Ifølge Global Coal Exit List har dagens kullkraftverk en samlet kapasitet på 2126 gigawatt, og dette er 11 prosent mer enn i 2015 da Parisavtalen slo fast at bruken av kull måtte fases ut for å bremse den globale oppvarmingen.
En stor andel av de nye kullkraftverkene blir bygd i Kina, som rett nok samtidig satser stort på fornybar energi.
– Ni år etter at Parisavtalen ble undertegnet, har produksjonen av kull nådd nye høyder, og antall kullkraftverk i verden øker, sier Urgewalds leder Heffa Schücking.
Under fjorårets klimatoppmøte i Dubai undertegnet over 130 land en erklæring om å fase ut bruken av kullkraft, men resultatene lar vente på seg, konstaterer hun.
Det internasjonale energibyrået (IEA) og FN har slått fast at industrilandene må fase ut bruken av kullkraft i løpet av få år.
De øvrige landene må gjøre det samme innen 2040 dersom man skal kunne nå Parisavtalens mål om å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader.
Bare i fjor økte kapasiteten med 30 gigawatt, noe som er mer enn alle Polens kullkraftverk til sammen.
Ifølge Urgewald har færre enn 5 prosent av kullselskapene i deres database hittil utarbeidet planer for nedtrapping.
(©NTB)