Menu
Forbruket av rødt kjøtt var i fjor det laveste på over 30 år, ifølge utregninger fra Norsk institutt for bioøkonomi. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB

Over 30 år siden nordmenn spiste mindre rødt kjøtt

En ny rapport viser at forbruket av rødt kjøtt går kraftig ned. I fjor var forbruket på det laveste nivået siden 1992.

Av NTB | 30.10.2024 15:39:13

Økonomi og næringsliv: Forbruket av rødt kjøtt var i gjennomsnitt på 37,6 kilo per person i fjor. Det viser utregninger fra Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio), presentert i rapporten «Kjøttets tilstand 2024» fra bransjeorganisasjonen Animalia.

Det var Nationen som omtalte funnene først.

Forbruket på 37,6 kilo er en nedgang på vel sju kilo per person fra toppåret 2007. Fram til da økte forbruket, men hvert år siden 2015, med unntak av årene med pandemi, har det gått ned.

– Nedgangen kan ha sammenheng med dyrtiden og at alt koster mer. Samfunnsdebatten om kostholdsrådene og rødt kjøtt kan også virke inn. Det er mange faktorer som påvirker forbruket, sier fagsjef for ernæring i Animalia, Karianne Spetaas Henriksen, til Nationen.

Størst nedgang i fjor var det for svinekjøtt. Der gikk forbruket ned med 1,6 kilo per person fra 2022 til 2023. Til sammenligning gikk forbruket av storfekjøtt ned 0,9 kilo samme år.

Etter langvarig vekst i forbruket av hvitt kjøtt, flatet også disse tallene ut i fjor. Da var forbruket på 16,5 kilo per person – omtrent det samme som året før, som var det høyeste nivået som er registrert.

(©NTB)

Flere nyheter: