Menu
3 av 5 nordmenn sparer i fond. Det er en solid økning de siste årene. FOTO: Frende forsikring

Spareboom: Nå sparer 3 av 5 i aksjefond

60 prosent av voksne nordmenn sparer i aksjefond. For fem år siden var tallet 36 prosent. - Fondssparing er blitt den nye normalen.

Av Egil M Solberg | 29.10.2024 00:28:02

Sparing: 3 av 5 nordmenn sparer i fond. Det er en solid økning de siste årene. Frende Forsikring. Det sier privatøkonom i Sparebanken Sør, Kenneth Sjåvåg.

– Det er spesielt kjekt å se at det er de mellom 25 og 39 år som har størst økning. De har virkelig kastet seg rundt og fått med seg at du ikke trenger å spare veldig mye i måneden som ung for å få en stor økonomisk gevinst der framme, sier han.

Tall fra Verdipapirfondenes forening viser at aldersgruppen 25-39 har økt antallet spareavtaler med 15 prosent det siste året. Av landets 1,7 millioner spareavtaler i verdipapirfond eier den nevnte aldersgruppen mer enn 560 000.

Sikrer barnas fremtid

I forsikringsbransjen ser de også at unge har sparing langt framme i pannebrasken.

– Mange unge foreldre er flinke til å bruke barnetrygden på barnas fremtid. Fremfor å bruke alt på daglig forbruk klarer en del å bruke trygden til å betale barneforsikring og sette av penger i fond til barnas framtidige boligkjøp, sier Ole-Jørgen Kjenes i Frende Forsikring. Han jobber med opplæring av bank- og forsikringsrådviere over hele landet.

– Hvis du klarer begge disse tingene gjør du barna dine en kjempetjeneste. Da sikrer du dem penger som vokser godt over lang tid i fond, samtidig som du sikrer fremtidsinntekten deres hvis de blir syke eller skadet, sier han.

Planlegg for noe uventet

Kenneth Sjåvåg i Sparebanken Sør sier sparing og forsikring på mange måter er to sider av samme sak.

– Det er ekstremt viktig å planlegge for å kunne klare seg økonomisk hvis det skjer noe uventet. Slik henger sparing og forsikring sammen. Det er viktig for å planlegge fremtiden til eventuelle barn, hvis det skulle skje en ulykke eller hvis de blir langvarig syk, men du må også planlegge din egen. I et parforhold må du planlegge slik at dere klarer dere godt økonomisk sammen, men også alene. Litt brutalt sagt er det slik at alle forhold tar slutt en gang. Enten går dere fra hverandre, eller så dør den ene, sier privatøkonomen.

Slik kommer du i gang med fondsparing

Du trenger ikke spesielt mye forhåndskunnskaper for å komme i gang.

– Du kan enten spørre en rådgiver i banken din eller bruke de digitale tjenestene mange banker har nå. Der er det mange gode råd og tips for hvordan du skal komme i gang og hvordan du finner løsninger som passer best for deg. I samme slengen er det lurt å ta en prat om forsikring. En kombinasjon av både sparing og forsikring er det beste for å sikre fremtiden, sier Ole-Jørgen Kjenes i Frende.

– Du kan velge mellom aktivt forvaltede fond der en forvalter følger med for deg, eller du kan finne fond selv som du har troen på. Du velger mellom fondstyper i ulike deler av verden og ulike bransjer. Du trenger svært lite kunnskaper for å kunne spare i fond, sier Sjåvåg i Sparebanken Sør.

– Slipp rattet og ha is i magen

– Den store fordelen til fond er at du ikke trenger å bruke tiden din på å følge med på markedene ved å kjøpe og selge aksjer selv, sier privatøkonom Kenneth Sjåvåg.

Du kan sette penger i så mange fond du vil, og fondene består av aksjer i ulike selskaper. På den måten sprer du risikoen hvis noen selskap i fondet ditt skulle gå dårlig en tid. Det som er viktig er å ha god tidshorisont for hvor lenge pengene skal stå, minimum fem år.

– Hvis du velger et aksjefond, gjerne med en fin global fordeling, kan du forvente en gjennomsnittlig årlig avkastning på 6,50 prosent. Til sammenlikning sier vi at du kan forvente 2 prosent gjennomsnittlig årlig rente hvis pengene står på bankkontoen din. Med 1000 sparte kroner i måneden er forskjellen liten i starten, men på lang sikt blir forskjellen enorm, sier Sjåvåg i Sparebanken Sør.

Flere nyheter: