Menu
Israelske soldater stormet UNRWAs hovedkvarter i Gaza by i februar. Foto: AP / NTB

USA ber Israel om ikke å forby UNRWA

USA har gjort det klart overfor Israel at de er svært bekymret over et lovforslag som vil forby FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA).

Av NTB | 28.10.2024 19:49:05

Krig og konflikter: Etter planen skal den israelske nasjonalforsamlingen Knesset stemme over et lovforslaget mandag kveld. Det er ventet at forslaget får flertall.

Norge og en rekke andre land, blant dem Tyskland og Storbritannia, har advart de folkevalgte i Israel mot å forby UNRWA å operere i de okkuperte palestinske områdene.

UNRWA har rundt 32.000 ansatte og bistår palestinske flyktninger på Vestbredden og i Gaza, Syria, Libanon og Jordan. 13.000 er ansatt på Gazastripen.

Hjelpeorganisasjonen bistår i dag 5,9 millioner palestinske flyktninger og deres etterkommere med skolegang, helsetjenester, sosialhjelp, mat og boliger.

UNRWA driver 700 skoler og 140 helseklinikker.

Israel har lenge motarbeidet UNRWA og anklaget i januar organisasjonen for å ha medvirket til terrorangrepet 7. oktober i fjor, uten å legge fram bevis.

I august konkluderte en FN-gransking med at ni av UNRWAs 13.000 Gaza-ansatte kan ha deltatt i angrepet. De ni er oppsagt.

Israel har det siste året bombet UNRWAs kontorer og en rekke UNRWA-drevne skoler som fungerer som provisoriske flyktningmottak på Gazastripen.

Flere nyheter: