Menu
De siste månedene har det blitt importert mer egg til Norge som følge av mangelen i det norske markedet. Bortsett fra i 2015 har det aldri før blitt importert så store mengder polske egg som i år. Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe / NTB

Store mengder ulovlige importegg solgt i Norge

Tusenvis av polske egg uten godkjent salmonellagaranti er blitt solgt på det norske markedet den siste tiden, ifølge Nationen.

Av NTB | 28.10.2024 19:39:09

Økonomi og næringsliv: For å importere egg fra land utenfor Finland, Sverige og Danmark, må man kunne dokumentere at eggene er fri for salmonella.

Dokumenter som Nationen har fått innsyn i, viser at flere tusen egg har blitt importert til Norge uten at importøren kan vise til nettopp det.

Selskapet Exotic Fruits AS importerte i august et større parti egg uten at det fulgte med et salmonellasertifikat. Partiet var på godt over 20.000 egg, som er blitt solgt til flere titalls butikker.

I og med at det ikke er noen meldeplikt når egg innføres fra EØS-området, har ikke Mattilsynet i utgangspunktet noen mulighet til å fange opp når slik innførsel skjer.

– Det er importørens ansvar å sørge for at alle importerte egg følger salmonellagarantien. Det er ikke lov å selge egg som ikke følger dette, sier seniorrådgiver i Mattilsynet, Randi Edvardsen, til Nationen.

Emrah Alcevski i Exotic Fruit forteller til Nationen at de har importert egg fra Polen ved to anledninger.

– Det var første gangen vi importerte egg, så vi var ikke klar over alle kravene. Salmonella-sertifikat som vi fikk av leverandøren var ikke tilstrekkelig, derfor ble altså importen ansett som ulovlig, sier Alcevski og legger til:

– Vi misforsto rett og slett regelverket.

Da Tolletaten varslet Mattilsynet om at partiet ikke hadde sertifikat, fattet Mattilsynet et vedtak om at selskapet måtte trekke tilbake hele partiet. Men da var eggene allerede blitt solgt til en rekke butikker, som igjen hadde solgt til forbrukere.

Mattilsynet jobber fremdeles med saken, og kan dermed ikke kommentere detaljer.

(©NTB)

Flere nyheter: