Menu
Et kullkraftverk i Rovinari i Romania. Nivået av CO2 i atmosfæren var rekordhøyt i fjor. Foto: Vadim Ghirda / AP / NTB

Ny klimarapport fra WMO: Frykter «ond sirkel»

Klimaendringene kan utløse en «ond sirkel» der naturen begynner å slippe ut store mengder CO2, advarer Verdens meteorologiorganisasjon (WMO).

Av NTB | 28.10.2024 11:39:22

Vær: FN-organisasjonen WMO kom mandag med en ny rapport om mengden klimagasser i atmosfæren.

En av konklusjonene er at CO2 nå hoper seg opp i atmosfæren i et høyere tempo enn noen gang før så lenge det har levd mennesker på jorda.

Dette øker temperaturene, noe som kan få store negative ringvirkninger.

– Vi står overfor en mulig ond sirkel, sier WMOs visegeneralsekretær Ko Barrett.

– Skogbranner vil kunne slippe mer klimagasser ut i atmosfæren, mens det varmere havet vil kunne absorbere mindre CO2. Som en konsekvens kan mer CO2 bli værende i atmosfæren og akselerere global oppvarming, sier Barret.

Et eksempel på denne effekten var de massive skogbrannene i Canada i fjor. De slapp ut mer klimagasser enn det mange av verdens store land gjør i løpet av et år.

Fram til nå har over halvparten av menneskelige CO2-utslipp blitt absorbert av økosystemer på land og i hav.

Hoppet fra året før var det nest største som er registrert det siste tiåret. Brannene i Canada kan ha vært en av grunnene til at økningen var såpass stor.

Også konsentrasjonene av klimagassene metan og lystgass steg til nye rekordnivåer. Samtidig var den gjennomsnittlige temperaturen på kloden i fjor den høyeste som noen gang er registrert.

Målene om utslippskutt som landene har meldt inn til FN, vil tilsvare en 2,6 prosents reduksjon i utslipp fra 2019 til 2030.

Skulle 1,5-gradersmålet blitt nådd, måtte kuttet trolig vært på 43 prosent.

FNs klimasjef Simon Stiell sier landenes utslippsløfter er altfor lite til å kunne hindre at den globale oppvarmingen skaper store økonomiske problemer i alle land. Livsgrunnlaget til milliarder av mennesker står i fare, ifølge Stiell.

Hun er bekymret for at økosystemer på land og i hav skal slutte å absorbere CO2 og i stedet gjøre det motsatte.

Konsentrasjonen av CO2 i atmosfæren steg i fjor til et nytt rekordnivå, ifølge WMOs rapport.

I en egen rapport advarer FNs klimakonvensjon om at løftene om utslippskutt fra verdens land er milevis unna det som strengs for å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader.

(©NTB)

Flere nyheter: