Menu
Statsminister Irakli Kobakhidze fra det prorussiske regjeringspartiet Georgisk drøm hevder EU-medlemskap fortsatt har høy prioritet. Foto: AP / NTB

Georgias statsminister: Vil fortsatt prioritere EU-medlemskap

Å søke om EU-medlemskap har fortsatt høy prioritet for Georgias regjering, sier statsminister Irakli Kobakhidze, få dager etter det omstridte valget i landet.

Av NTB | 28.10.2024 10:49:10

Politikk: – Europeisk integrasjon er vår øverste utenrikspolitiske prioritet. Alt vil bli gjort for å oppnå full georgisk integrasjon i EU innen 2030, sa Kobakhidze på en pressekonferanse mandag.

Kobakhidze, som tilhører det prorussiske regjeringspartiet Gerogisk drøm, la videre til at han regner med en «omstart» i forholdet til EU.

Landet er kandidatland til EU, men unionen har advart om at utfallet av valget kan avgjøre om Georgia får bli medlemsland eller ikke.

Georgisk drøm vant ifølge landets valgkommisjon lørdagens valg med 55 prosent av stemmene. Men opposisjonen sier resultatet skyldes valgfusk og at de er de rette vinnere av valget.

Også uavhengige valgdagsmålinger tydet på seier til opposisjonen, og internasjonale valgobservatører har meldt om valgfusk med stemmekjøp, dobbelt stemmegivning og fysiske overgrep og trusler mot velgere i og utenfor valglokalene.

Georgias EU-vennlige president Salom Zourabisjvili anerkjenner ikke resultatet av valget og oppfordrer befolkningen til å protestere i gatene mandag kveld. Hun mener landet er offer for en russisk operasjon. Det avviser russiske myndigheter.

(©NTB)

Flere nyheter: