Menu
Japans statsminister Shigeru Ishiba møter pressen etter et skuffende valgresultat for partiet hans LDP. Foto: Kyodo News / AP / NTB

Ingen partier med klart mandat i Japan – uklart hvordan regjeringen vil se ut

Valgresultatet i Japan gir ikke klarhet i hvordan landet skal styres. Regjeringen har mistet flertall, men ønsker ikke nye samarbeidspartnere.

Av NTB | 28.10.2024 08:29:08

Politikk: Valgresultatet ga ikke det konservative partiet LDP i en av verdens største økonomier mandatet de hadde ønsket. Nå har partiene 30 dager på å sikre et parlamentarisk flertall slik at de kan styre landet videre.

Japans statsminister Shigeru Ishiba insisterer på at han vil styre videre, men sier at han ikke ønsker å gå inn i samarbeidsregjering.

– På dette tidspunktet ser jeg ikke for meg en koalisjon. Jeg tror utgangspunktet vårt må komme fram gjennom grundige diskusjoner, slik at vi ydmykt kan bli enige om enkeltsaker, sa Ishiba til journalister etter at valgresultatet var klart.

Kilder sier til nyhetsbyrået Kyodo at nasjonalforsamlingen skal utpeke ny statsminister under en ekstraordinær sesjon 11. november.

Det viktigste opposisjonspartiet CDPJ, som ligger lenger til venstre, har fått 148 mandater, som er et kraftig hopp fra de 98 de har hatt tidligere. Nasjonalforsamlingen har 465 mandater, og for å få flertall trengs det 233 representanter. Ishiba sier han vil bli ved makten, selv om partiet hans ikke lenger har flertall.

– Jeg vil oppfylle min plikt ved å beskytte folks liv, og beskytte Japan, sier han.

– Jeg skal innføre grunnleggende reformer når det gjelder saken knyttet til penger og politikk, lover Ishiba.

Landet har den siste tiden vært i økonomisk motvind, og valgresultatet fikk valutakursen i landet til å stupe. Yenen har ikke vært lavere på tre måneder.

Ishiba tok over LDP i september og skrev da ut nyvalg som følge av en skandale rundt valgkampmidler. Håpet hans var å styrke oppslutningen rundt LDP, men slik gikk det ikke. Da nasjonalforsamlingens mandater var fordelt etter søndagens valg, hadde koalisjonen mellom LDP og Komeito fått 215 plasser, et kraftig fall fra 279 som den har hatt til nå.

Det svake valgresultatet er en følge av mistillit og sinne knyttet til en skandale rundt valgkampmidler i regjeringspartiet, ifølge statsministeren.

(©NTB)

Flere nyheter: