Menu
Riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen presenterer resultatene av undersøkelsen av Helseplattformen. Foto: Jan Langhaug / NTB

Frykter Helseplattformen vil kvele sykehusøkonomien

Sykehusene i Midt-Norge må trolig bruke to milliarder kroner årlig på IT etter innføringen av Helseplattformen.

Av NTB | 28.10.2024 04:49:23

Medisin og helse: Helseplattformen er det nye journalsystemet som er under innføring på sykehus og i kommuner i Midt-Norge. Systemet er blitt omtalt som dyrt, ineffektivt og potensielt farlig for pasientene. Nå viser det seg at systemet kan bli en kostnadsbombe for sykehusene i årene fremover, skriver Aftenposten.

Riksrevisjonens gjennomgang viser at det i 2019 ble anslått at utgiftene for Helseplattformen for alle sykehus i Midt-Norge ville være 278 millioner kroner. Nå er det beregnet at kostnadene vil stige til 800 millioner kroner i året.

Helseplattformen AS har rundt 500 årsverk som jobber med å innføre og forvalte systemet fra den amerikanske leverandøren Epic. På grunn av mange feil og store utfordringer er organisasjonen underbemannet og mangler nødvendig IT-kompetanse. De har derfor leid inn et betydelig antall konsulenter, skriver Riksrevisjonen.

Det anslås at helseforetakene i Midt-Norge må bruke i underkant av to milliarder kroner årlig på IT-utgifter fremover. Dette skaper stor bekymring, ifølge rapporten.

Dette kommer i tillegg til selve innføringen, som har blitt langt dyrere enn planlagt. Prosjektet var opprinnelig beregnet til å koste 3,6 milliarder kroner, men har hittil kostet minst 6,6 milliarder. Den endelige kostnaden er ukjent.

(©NTB)

Flere nyheter: