Menu
USAs utenriksminister Antony Blinken slutter seg til valgobservatørers krav om gransking av valgresultatet i Georgia. Foto: Nathan Howard / AP / NTB

USA mener Georgia-valgresultatet må granskes

Valgresultatet i Georgia må granskes, sier USAs utenriksminister Antony Blinken, som slutter seg til oppfordringer fra valgobservatører.

Av NTB | 28.10.2024 03:59:13

Politikk: – Vi oppfordrer Georgias politiske ledere til å respektere rettsstatsprinsippene, til å oppheve lovgivningen som undergraver grunnleggende friheter, og til i fellesskap gripe fatt i svakheter i valgprosessen, sier Blinken i en uttalelse.

– Vi fordømmer alle brudd på internasjonale normer og slutter oss til oppfordringer fra internasjonale og lokale observatører om full gransking av alle meldinger om valgrelaterte overtredelser, sier Blinken.

Observatører har sagt at det i lørdagens valg fant sted stemmekjøp, dobbelt stemmegivning og fysiske overgrep og trusler mot velgere i og utenfor valglokalene.

Landets valgkommisjon opplyste etter opptellingen at regjeringspartiet Georgisk drøm vant med nesten 55 prosent av stemmene, selv om uavhengige valgdagsmålinger tydet på seier til opposisjonen.

Georgisk drøm hadde en liberal provestlig politisk agenda da det kom til makten i 2012, men de siste to årene har partiet vendt seg mer mot Russland.

Tidligere i år brøt det ut masseprotester i Georgia over det opposisjonen anså som regjeringens forsøk på begrense demokratiet og styre landet i en mer russiskvennlig retning.

Georgias EU-vennlige president Salom Zourabisjvili anerkjenner ikke resultatet av valget og oppfordrer befolkningen til å protestere i gatene mandag kveld. Hun mener landet er offer for en russisk operasjon.

(©NTB)

Flere nyheter: