Menu
Oljetankeren Sounion som seiler under gresk flagg, ble angrepet i Rødehavet i begynnelsen av september. Foto: European Union's Operation Aspides via AP / NTB

WSJ: Russland ga satellittdata til Houthi-angrep på skipstrafikk

Russland ga satellittdata for å hjelpe Houthi-opprørerne med å spore og treffe vestlige skip som passerer i Rødehavet, ifølge Wall Street Journal.

Av NTB | 25.10.2024 01:39:09

Krig og konflikter: Dermed har Russland hjulpet til med angrep mot en sentral handelsåre og ytterligere destabilisert regionen, ifølge WSJ.

Avisen oppgir tre anonyme personer som kilder til informasjonen: To europeiske forsvarskilder, samt en person til med kjennskap til operasjonen.

Den ene kilden oppgir at satellittinformasjonen ble sendt via medlemmer av Revolusjonsgarden i Iran som var utplassert med houthiene i Jemen.

Rakett- og droneangrepene startet sent på året i fjor i protest mot Israels krigføring på Gaza-stripen. Mer enn 100 skip er angrepet siden november 2023. Så langt er to skip senket og ytterligere ett har blitt kapret.

Etter at angrepene startet, begynte skip i regionen å skru av radiosendere, som gjør skipene vanskeligere å spore. Kommersielle satellitter gir for lite pålitelig informasjon, og etter hvert begynte houthiene dermed å bruke russiske satellittdata, ifølge avisen.

Russlands satellittstøtte til Houthi-opprørerne har ikke tidligere vært kjent.

Støtten viser hvor langt Russland er villige til å gå for å undergrave USA og vestlige stater, ifølge WSJ. USA betegner de Iran-støttede Houthi-opprørerne som en terrorgruppe.

Verken russiske myndigheter eller houthiene har ønsket å kommentere saken.

(©NTB)

Flere nyheter: