Menu
Lav vannstand i Amazonas-elva på grunn av tørke. Verden ligger an til global oppvarming på over 3 grader før århundreskiftet om man ikke får kontroll på utslippene, med tørke og andre naturkatastrofer som konsekvens. Foto: Ivan Valencia / AP / NTB

FN-rapport: Verden er på vei mot en temperaturstigning på opp mot 3,1 grader i løpet av århundret

Dagens klimapolitikk kan resultere i en global oppvarming på mer enn 3 grader innen slutten av århundret, konkluderer en FN-rapport.

Av NTB | 24.10.2024 16:09:57

Vær: Det er mer enn dobbelt så mye som målet på 1,5 grader som ble avtalt for nesten et tiår siden.

Det går fram av den årlige Emissions Gap-rapporten, som sammenligner landenes løfter om å kutte klimautslipp med de reelle behovene for kutt. FNs miljøprogram Unep står bak rapporten.

Fortsetter utslippene som nå, mener forfatterne at temperaturstigningen etter all sannsynlighet vil ende opp på mellom 2,6 og 3,1 grader i 2100.

– Det triste i dette årets rapport, er at det faktisk ikke er noen globale tegn til vesentlige framskritt, sier Anne Olhoff, som er sjefrådgiver ved Unep Copenhagen Climate Centre og vitenskapelig redaktør for rapporten.

– Vi står mer eller mindre på stedet hvil i forhold til i fjor. Vi har sett en stigning i utslippene av drivhusgasser i stedet for et fall, sier hun.

– Basert på eksisterende politikk går vi mot en global oppvarming på 3,1 grader. Hvis alle land fullt ut lever opp til de målene de har satt seg fram mot 2030, ser vi likevel fortsatt en global oppvarming på 2,6 til 2,8 grader, sier hun.

Ifølge rapporten vil en temperaturstigning i denne størrelsesorden være katastrofal og ha ødeleggende virkning på mennesker, planeten og økonomien.

I øyeblikket har vi hatt en temperaturstigning på 1,3 grader, ifølge Olhoff.

Flere nyheter: