Menu
«The Seed of the Sacred Fig» foregår i tiden rundt opptøyene etter at Mahsa Amini døde i det iranske moralpolitiets varetekt. Foto: Markus Schreiber/AP/NTB

Iransk regimekritiker hyllet i Cannes kommer til Film fra Sør

I mai ble den iranske regimekritikeren Mohammad Rasoulof hyllet på Cannes-festivalen. I november kommer han til festivalen Film fra Sør.

Av NTB | 24.10.2024 16:09:37

Kultur og underholdning: Rasoulof og den uredde, indiske dokumentarfilmskaperen Nishtha Jain er årets regiportretter. Det innebærer at de vil sette sitt preg på festivalen, som arrangeres 9. til 17. november i Oslo, med flere filmer og samtaler.

Mohammad Rasoulofs film «The Seed of the Sacred Fig» konkurrerte i hovedprogrammet i Cannes i mai. Der vant den flere sidepriser, blant annet juryens spesialpris for «å rette oppmerksomheten mot den uholdbare urettferdigheten i Iran», ifølge Radio Free Europe.

Samme måned ble regissøren dømt til åtte års fengsel i hjemlandet etter å ha blitt funnet skyldig i å ha skadet landets sikkerhet, men rakk å flykte.

– Jeg måtte velge mellom fengsel og å forlate Iran. Det er med tungt hjerte at jeg velger eksil, sa Rasoulof, som dermed var til stede i Cannes etter å ha hatt utreiseforbud fra Iran i sju år.

Også i Oslo skal «Seed of the Sacred Fig» konkurrere i hovedprogrammet. Den konkurrerer også om publikumsprisen. Om handlingen heter det:

«Når en familiefar forfremmes til dommer under opptøyene etter drapet på Mahsa Amini, forsvinner en pistol på mystisk vis i hjemmet. Mistanken faller på døtrene, som i hemmelighet støtter protestene».

I alt vil Film fra Sør vise 90 filmer fra 31 land.

Det som skal vises inkluderer storslåtte kinesiske blockbustere, eksperimentelle skildringer av plyndrede kunstgjenstanders hjemvendelse og varme menneskeskildringer fra Nepal og Bhutan.

(©NTB)

Flere nyheter: