Menu
Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre snakket om behovet for en rusreform under åpningen av AUFs sommerleir på Utøya 1. august i år. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Rusreformen legges fram fredag

Regjeringens rusreform skulle opprinnelig vært lagt fram i løpet av 2023, men først nå kommer den.

Av NTB | 24.10.2024 11:29:26

Politikk: Det er helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) og justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) som legger fram regjeringens forebyggings- og behandlingsreform for rusfeltet i morgen, fredag 25. oktober.

Arbeiderpartiet stemte i 2021 mot Solberg-regjeringens rusreform, som blant annet gikk inn for å avkriminalisere flere narkotiske stoffer. Samtidig gikk partiet til valg på å innføre sin egen reform. Den har latt vente på seg etter at Ap og Senterpartiet overtok regjeringsansvaret i september 2021.

– Det er pinlig at det tar så lang tid, men jeg tror ytterst få har forventninger til at reformforslaget vil føre til store positive endringer, sa hun til TV 2 i april.

MDG-leder Arild Hermstad omtalte samtidig regjeringens utsettelse av rusreformen.

– Det er feigt og tragisk, og det kan koste mange rusbrukere livet, sa han til NTB.

– Da Ap fikk med Sp og Frp på Stortinget på å stanse en overmoden, fremtidsrettet og sosialt rettferdig rusreform, lovet de å komme opp med en reform som skulle være bedre. Nå er det utsatt igjen, og det betyr at regjeringens ruspolitikk er en total farse.

I talen viste han til at antall overdosedødsfall er rekordhøye. For å få bukt med dette problemet, lanserte Vestre i sommer tre strakstiltak som skulle stoppe dødsfallene.

Selv omtalte han denne politikken som «brannslukking».

– Vi må erkjenne at deler av ruspolitikken vi har ført i Norge, har feilet, sa Vestre i talen.

Han sa videre at det absolutt er mulig å være imot at vi skal ha narkotika i samfunnet og samtidig mene at de som lider av rusavhengighet, først og fremst trenger hjelp og ikke straff.

– For det er ikke velferdsstaten verdig. Det kan og skal bli bedre enn dette, sa helseministeren i talen på Utøya.

Ina Roll Spinnangr, daglig leder i Foreningen Tryggere Ruspolitikk, reagerte på tidsbruken.

– Ruspolitikken i Norge kan og skal bli bedre, lovet helseminister Vestre (Ap) i en tale på AUFs sommerleir på Utøya i august.

Vestre sa at det derfor er viktig å legge fram en rusreform med mål om å hjelpe den enkelte, unngå forskjellsbehandling og stigmatisering, og at folk ikke får hjelpen de trenger.

Flere nyheter: