Menu
Frukt og grønnsaker. Foto: Gorm Kallestad / NTB

For første gang siden 2019 spiser vi mer frukt og grønt

Etter flere år med nedganger og et alarmerende lavt tall i 2023 har forbruket av frukt og grønt steget betraktelig.

Av NTB | 24.10.2024 10:29:18

Økonomi og næringsliv: Det er Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) som torsdag presenterte positive tall for forbruk av frukt og grønnsaker.

Ifølge helt ferske tall fra undersøkelsen «5 a day Europe» (1), har gjennomsnittlig daglig inntak av frukt og grønt økt fra 2,9 porsjoner i fjor til 3,3 porsjoner i år. Andelen av befolkningen som spiser minst fem porsjoner frukt og grønt om dagen, har økt fra 18,6 prosent i fjor til 24,5 prosent i år.

– Vi tror den positive utviklingen delvis skyldes økt bevissthet rundt nye nasjonale kostråd som ble lagt fram 15. august i år, der anbefalingene for frukt og grønt ble oppjustert til minst fem, og helst åtte porsjoner om dagen, sier analysesjef Tore Angelsen i OFG i en pressemelding.

Aktørene i det man kaller den grønne verdikjeden har gått sammen om tiltak for å få forbrukere til å spise mer frukt og grønt.

Undersøkelsen viser også at prisen på frukt og grønt har mindre påvirkning på forbrukernes valg, sammenlignet med tilsvarende undersøkelse i 2023.

– Hendelser som korona og dyrtid hadde en svært negativ effekt på forbruk, og det kan nå se ut som vi er tilbake til normalen.

(©NTB)

Flere nyheter: