Menu
Milliardæren Bidzina Ivanisjvili har en klam hånd over Georgias regjering, mener kritikere. Han anklages for en autoritær stil som fører landet bort fra Vesten. I tillegg til å eie eiendommer og landområder i Georgia verdt hundrevis av millioner dollar, eier Ivanisjvili luksuseiendommer i utlandet, deriblant New York og Paris gjennom et komplekst nettverk av internasjonale selskaper. Arkivfoto: Shakh Aivazov / AP / NTB

Rikmannen som styrer Georgia fra kulissene

Bidzina Ivanisjvili er Georgias rikeste mann og grunnlegger av regjeringspartiet. Han anklages for å undergrave demokratiet og føre landet vekk fra Vesten.

Av NTB | 24.10.2024 05:39:08

Politikk: Da Ivanisjvili trådte inn i politikken for 12 år siden, lovet han å overraske Europa med demokratireformene han ville innføre i Georgia. Han ledet demonstrasjoner med slagord mot daværende regjering om at den var autoritær og gjorde for lite for å bekjempe fattigdom.

Kritikerne anklager ham nå for å gjøre det stikk motsatte: Nemlig å slå ned politiske motstandere og å føre landet inn i internasjonal isolasjon.

Lørdag 26. oktober er det valg på ny nasjonalforsamling i Georgia. Mange ser det som et skjebnevalg og frykter hva den 68 år gamle oligarken vil gjøre hvis hans parti Georgisk Drøm vinner igjen.

Ivanisjvili kom til makten i 2012, etter at han selv hadde ledet de største demonstrasjonene på mange år mot daværende president Mikheil Saakasjvili. Han hadde da brukt store deler av formuen sin på å samle opposisjonen og finansiere valgkampen og etablere partiet Georgisk Drøm.

Ivanisjvili og hans tilhengere anklaget Saakasjvili for å være for autoritær, og hevdet han ikke gjorde nok for å bekjempe fattigdom og arbeidsløshet.

I dag bor Ivanisjvili i en overdådig glass-og-stål villa med utsikt over hovedstaden Tbilisi. Han har en imponerende samling av samtidsmalerier, en privat dyrehage med eksotiske dyr, et enormt akvarium med haier, og en samling av gigantiske baobabtrær transportert i dyre dommer fra Afrika.

I fjor entret han igjen den politiske scenen, som æresformann i regjeringspartiet, der han skal ha fått økende innflytelse over politikken og utnevnelsene av viktige stillinger.

Georgisk Drøm førte opprinnelig en liberal, provestlig politikk, men de to siste årene har partiet endret kurs radikalt.

Transparency Internationals georgiske avdeling mener at utviklingen under Ivanisjvilis de-facto-styre gradvis har gitt partiet omfattende makt og kontroll over uavhengige institusjoner i samfunnet.

Nære medarbeidere kan være alt fra personlige livvakter, administrerende direktører ansatt i Ivanisjvilis egne selskaper og ulike personlige assistenter.

– Han tenker på landet som sin personlige eiendom, som et privat selskap, mener politisk analytiker Gia Khukhashvili. Han var tidligere Ivanisjvilis rådgiver og nære fortrolige.

– Ivanisjvili er frakoblet virkeligheten og omgitt av en liten sirkel av smiskende medarbeidere, legger han til.

– Konsolideringen av makten er enorm, sier Gakharia, som nå leder opposisjonspartiet For Georgia, som stiller til valget.

– Det er ikke én uavhengig institusjon lenger i dette landet, mener Gakharia, som lister opp lederne av Georgias sentralbank, valgkommisjon, statlige revisjonskontor og rettsvesen.

– Alle disse menneskene er direkte forbundet med Ivanisjvili. De er lojale mot ham, sier han, ifølge Reuters.

Georgias justisdepartement, revisjonskontor og sentralbank har ikke på forespørsler fra Reuters om kommentarer.

Hans valgkamp har i stor grad vært preget av en konspirasjonsteori om et mystisk «globalt krigsparti» som kontrollerer vestlige institusjoner og søker å trekke Georgia inn i krigen mellom Russland og Ukraina.

Han har også selv sagt at partiet hans søker å vinne et «superflertall» i den nye nasjonalforsamlingen for å muliggjøre et konstitusjonelt forbud mot provestlige opposisjonspartier.

Utviklingen i Georgia har ført til at EU-parlamentet tidligere denne måneden tok til orde for sanksjoner mot den mektige magnaten.

Det store spørsmålet foran valgdagen 26. oktober er om Ivanisjvili innflytelse er stor nok til å vinne valget. Ferske meningsmålinger tyder på at fire ledende opposisjonsallianser er i ferd med å samle nok stemmer til å danne en koalisjonsregjering.

Ivanisjvili ble født inn i fattigdom i landsbyen Chorvila i Vest-Georgia. Han jobbet seg opp ved å kjøpe opp sovjetiske selskaper som ble privatisert etter Sovjetunionens oppløsning i 1991. Ivanisjvili er nå god for 4,9 milliarder dollar (ca. 53,49 milliarder norske kroner), ifølge Forbes Magazine. Formuen utgjør opptil en femdel av Georgias BNP.

Ivanisjvili vant valget i 2012 og ble landets statsminister, men trakk seg etter ett år i politikken.

– I kulissene har Ivanisjvili fått nær absolutt makt uten noe formelt ansvar. Han opprettholder kontrollen ved å plassere nære medarbeidere i lederstillinger i statlige institusjoner, påpeker Transparency – en internasjonal, ikke-statlig organisasjon som bekjemper korrupsjon.

Giorgi Gakharia, som var Georgias statsminister fra 2019 til 2021 da han gikk av etter en uoverensstemmelse angående fengslingen av opposisjonspolitikeren Nika Melia, kritiserer også Ivanisjvili.

Ivanisjvili er også anklaget for å ha nære bånd til Russland, en anklage hans parti har avvist.

EU frøs tidligere i år forbindelsene til Georgia etter at Georgisk Drøm innførte en omstridt lov om utenlandsk påvirkning i landet, kopiert etter en lignende lov i Russland, trass i at landet hadde søkt EU-medlemskap.

(©NTB)

Flere nyheter: