Menu
Onsdag vedtok fylkespolitikerne i Innlandet å legge ned seks skoler og skolesteder i fylket. Nå jobber både Lom og Skjåk kommune med å etablere en privat videregående skole istedenfor. Foto: Thomas Fure / NTB

Lom og Skjåk vurderer oppstart av privatskole etter vedtak om skolenedlegging

Etter at fylkestinget i Innlandet onsdag vedtok å legge ned seks skoler og skolesteder, jobber kommunene Lom og Skjåk med et alternativt skoletilbud.

Av NTB | 24.10.2024 04:09:09

Politikk: Kort tid etter vedtaket onsdag var det et møte mellom kommunene Lom og Skjåk, der både politisk og administrativ ledelse deltok, skriver Klassekampen.

– Hvis vi mister videregående i Lom, må vi jobbe for et alternativt nærtilbud for ungdommen i Lom, Skjåk og Vågå. Så enkelt er det, sier fungerende ordfører Kristen Haugen Dagsgard (Sp) i Skjåk til avisen.

Flere kommuner går også sammen om å klage vedtaket inn til statsforvalteren og departementet, men i tillegg jobbes det altså med å stable på plass et alternativ.

Onsdag kveld var det formannskapsmøte i Skjåk der ett av punktene var opprettelse av privatskole. I saksframlegget anbefaler kommunedirektøren «å bevilge midler til å arbeide for å etablere et privat videregående skoletilbud i Lom eller Skjåk».

I saksframlegget heter det også at skolen skal være et «tilbud for lokale ungdommer som ønsker å bo her, samt andre ungdommer som ønsker å flytte til Lom og Skjåk for å ta videregående opplæring samtidig som de kan nyte godt av natur- og kulturarvressursene våre.»

Formannskapet bevilget en oppstartskapital på 200.000 kroner, som er maksimumsbeløpet de kan bevilge uten å gå gjennom kommunestyret først, skriver Gudbrandsdølen Dagningen.

– Vi kommer vel til å gjøre samme vedtak i formannskapsmøtet i Lom på fredag som de gjør nå i Skjåk. Vi bevilger noen penger og setter ned en gruppe som skal få fakta på bordet og utrede alternativene, sier han.

Varaordfører Bjørn Ola Aukrust (Ap) i Lom støtter også forslaget.

– At det skal bli skole i Lom, det skal vi få til. Jeg som sosialdemokrat har fryktelig liten lyst på en privat­skole, men skole er viktigere, sier han til Klassekampen.

Ifølge Utdanningsdirektoratet tar det minst ett år å få godkjent en ny privat videregående skole. Første søknadsfrist er 1. februar 2025 og gjelder for mulig oppstart i 2026. Vedtaket i fylkestinget går ut på å fjerne rundt 730 elevplasser fra høsten 2025.

Etter det Klassekampen erfarer, er planen at de to kommunene oppretter en stiftelse som skal ha som formål å etablere en privat skole. Planen er at begge kommunene går inn med penger i stiftelsen.

Ordfører Kristian Frisvold (Bygdelista) i Lom bekrefter at de er med på et samarbeid med nabokommunen Skjåk for å få til et videre skoletilbud på Lom.

(©NTB)

Flere nyheter: