LIVESENTER
Menu
Gisele Pelicot har vært til stede under mesteparten av rettssaken mot hennes tidligere ektemann, som står tiltalt for å dope henne ned, voldta henne og latt flere andre menn misbruke henne. Foto: Lewis Joly / AP / NTB

Neddopet og utsatt for omfattende voldtekter i ni år: – Jeg er knust

Franske Gisele Pelicot fortalte retten at hun er knust etter ni år med omfattende voldtekter, både av hennes tidligere ektemann og flere andre menn.

Av NTB | 23.10.2024 17:39:10

Kriminalitet og rettsvesen: For andre gang i rettssaken mot hennes eksmann og 50 andre menn fikk Pelicot ordet av dommeren i saken, som lurte på hva 71-åringens inntrykk var av rettssaken så langt.

– Jeg er en kvinne som er fullstendig knust, fortalte Pelicot, før hun la til at hun ønsket å endre hvordan samfunnet håndterer seksuelle overgrep.

Ifølge tiltalen ble hun dopet ned og voldtatt rundt 200 ganger. Eksmannen sto for de fleste, mens fremmede som ble rekruttert via internett, sto for mer enn 90 av voldtektene.

Pelicot har blitt et feministikon i Frankrike siden rettssaken startet i den sørlige byen Avignon tidlig forrige måned. Hun insisterte på at saken skulle være åpen for offentligheten. Samtidig oppfordret hun andre kvinner som har vært utsatt for seksuelle overgrep til å stå fram med sin sak.

– Jeg vil at alle kvinner som har blitt utsatt for en voldtekt, skal si til seg selv at «Pelicot gjorde det, derfor kan vi gjøre det også».

Da hun hadde ordet, valgte hun også å snakke til eksmannen sin, som ikke så på henne, og ba ham forklare hva som fikk han til å dope henne ned i nesten et tiår for å voldta henne og invitere andre menn til å gjøre det samme.

– Jeg prøver å forstå hvordan ektemannen min, som var den perfekte mannen, ble slik. Hvordan du kunne slippe inn disse folkene inn i huset vårt, vel vitende om at jeg mislikte swinging. For meg er dette et ubeskrivelig svik.

Rettssaken skal etter planen avsluttes 20. desember. Mannen har erkjent at han dopet ned sin daværende kone og inviterte andre menn til å voldta henne i årene mellom 2011 og 2020.

Saken har vakt oppsikt og startet en debatt om vold utøvd av menn i det franske samfunnet.

Pelicot, som nærmer seg 72 år, fortalte videre at hun ikke var sikker på om hun har lenge nok igjen av livet til å leges etter det hun har vært gjennom.

Mannen filmet store deler av overgrepene mot ekskona og lagret det på en harddisk i en mappe merket med «misbruk». Han ble tilfeldigvis avslørt da han ble tatt i å filme oppunder kvinners skjørt på en lokal dagligvarebutikk.

(©NTB)

Flere nyheter: