Menu
Fotoserien «Pionerdykkere i Nordsjøen» portretterer noen av dykkerne som jobbet i Nordsjøen i forbindelse med oljevirksomheten mellom 1965 og -90. Foto: Javad Parsa / NTB

Portrettbilder av nordsjødykkere skal pryde korridor på Stortinget

Stortinget har gått til innkjøp av en fotoserie som portretterer tidligere nordsjødykkere. Verkene skal nå få henge i korridoren mot komitéhuset.

Av NTB | 23.10.2024 16:39:39

Økonomi og næringsliv: De fem kunstverkene fra fotoserien «Pionerdykkere i Nordsjøen», tatt av den norske fotografen Fin Serck-Hanssen, ble presentert i vandrehallen onsdag.

Under arrangementet deltok blant andre Tom Engh, som er én av dykkerne som er avbildet i serien. Han er den eneste av de fem portretterte som fremdeles lever.

– Jeg synes det er veldig greit at dykkerne ikke bare blir sveket og glemt. Jeg synes det er fint at disse bildene skal henge på Stortinget. Det er modig av dem som kjøpte dem inn, og det var på tide, sa Engh.

Til stede under presentasjonen var også lederen for Stortingets kunstutvalg, Torstein Tvedt Solberg (Ap). Han uttalte at det både er passende og symboltungt at portrettene nå henges opp på veggene i nasjonalforsamlingen.

– Nordsjødykkernes historie har vært lang og vond. Ikke minst måtte de gå gjennom en smertefull prosess for å få en rettmessig oppreising, sa Solberg.

I 2013 ble staten Norge dømt i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) for mangelfull informasjon om farene ved arbeidet dykkerne utførte i Nordsjøen fra 1965 til 1990. Dykkerne ble i 2002 bevilget en erstatning på 40 G – et beløp de selv mente var for lavt.

Først i 2014 ga et enstemmig Storting en uforbeholden beklagelse til dykkerne og en ekstra kompensasjon på 2,2 millioner kroner.

(©NTB)

Flere nyheter: