Menu
Ungarns opposisjonsleder Peter Magyar har vind i seilene. Foto: Szilard Koszticsak/MTI via AP/NTB

Opposisjonsparti leder på måling i Ungarn

Opposisjonspartiet Tisza har høyere oppslutning blant velgere som har bestemt seg enn regjeringspartiet Fidesz, viser en ny meningsmåling i Ungarn.

Av NTB | 23.10.2024 12:09:28

Krig og konflikter: Onsdagens måling er første gang siden 2010 at et enkeltstående opposisjonsparti kryper foran. Tisza får 42 prosent oppslutning blant velgerne som har bestemt seg, mot 40 prosent for Fidesz. Når man spør hele befolkningen – og tar med dem som fortsatt er usikre – er det Fidesz som leder med 29 prosent mot Tiszas 26 prosent.

Målingen er tatt opp av tenketanken 21 Research Center, og ble publisert av mediet Partizan.

Tisza og lederen Peter Magyar er nykommere i politikken, men har tiltrukket seg mye støtte ved å tordne mot det de mener er korrupsjon og propaganda fra regjeringshold. Fidesz og statsminister Viktor Orban avviser anklagene, men sliter også med høy inflasjon og økonomiske problemer.

Målingen kommer samme dag som Ungarn skal minnes opprøret mot kommuniststyret og sovjetisk innflytelse i 1956, et opprør som ble brutalt slått ned. En nær medarbeider av Orban skapte furore i forrige måned da han hevdet at Ungarn ville tjent på ikke å motstå den sovjetiske invasjonen, som krevde flere tusen menneskeliv og sendte 200.000 ungarere ut i landflyktighet.

Orban og hans parti har tette bånd til Russland, og har vært sterkt kritiske til europeisk støtte til Ukraina. Statsministeren selv rykket imidlertid ut og kalte medarbeiderens kommentarer «en feil». Magyar mente på sin side at de var forræderske.

Statsministeren skal tale på et arrangement for å minnes opprøret onsdag ettermiddag, og kort tid etterpå skal Tisza holde et valgmøte.

(©NTB)

Flere nyheter: