Menu
Det globale frøhvelvet på Svalbard har mottatt 31.000 nye frøprøver den siste uka, deriblant fra Palestina og Sudan. Foto: Lise Åserud / NTB

Over 31.000 nye frøprøver sendt til frøhvelvet på Svalbard

Det globale frøhvelvet på Svalbard, som er verdens største sikkerhetslager for frø, fikk denne uka 31.000 nye frøprøver fra 23 ulike land.

Av NTB | 23.10.2024 11:49:09

Vær: – Svalbards globale frøhvelv viser hvor viktig internasjonalt samarbeid er og den rollen Norge spiller i dette samarbeidet, sier landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp) i en pressemelding.

– I en verden der både klimaendringer og konflikter utgjør en større trussel for matsikkerhet og beredskap, sikrer dette anlegget at det genetiske mangfoldet vi trenger for å dyrke maten vår, forblir tilgjengelig for alle.

Svalbards globale frøhvelv ligger i permafrosten, 1300 kilometer nord for polarsirkelen, og ble opprettet av den norske regjeringen i 2008. Det er verdens største sikkerhetslager for frø, og kasser med frø fra hele kloden sendes dit for trygg og sikker langtidslagring i kalde og tørre fjellhaller.

Av de 31.000 nye frøprøvene som ankom hvelvet denne uka, er frø fra krigsherjede land som Palestina og Sudan. Fra Palestina er det blant annet sendt 21 typer grønnsaker, belgfrukter og urter.

Formålet med hvelvet er å bevare den store genetiske variasjon innen verdens matplaneter og være en forsikring for matforsyningen til kommende generasjoner.

I tiden framover skal frøprøvene sorteres og kategoriseres, før de blir lagt inn i frøhvelvet i februar neste år.

(©NTB)

Flere nyheter: