LIVESENTER
Menu
Franske bønder demonstrerte i februar ved å kjøre traktor i Paris. I midten av november vil de landsomfattende bondedemonstrasjonene gjenopptas i protest mot handelsforhandlingene mellom EU og de latinamerikanske Mercosur-landene. Foto: Thomas Padilla / AP / NTB

Nye franske bondedemonstrasjoner i november

Frankrikes største fagforening for bønder sier den starter landsomfattende demonstrasjoner i midten av november.

Av NTB | 23.10.2024 01:09:12

Politikk: Bakteppet er en mulig handelsavtale mellom EU og Mercosur-landene Brasil, Argentina, Bolivia, Paraguay og Uruguay. Bøndene frykter at den vil føre til import av billigere landbruksvarer som ikke oppfyller EUs produksjonsstandarder.

Frankrikes president Emmanuel Macron har motsatt seg avtalen etter de omfattende demonstrasjonene i sommer. De var drevet fram av sinne rettet mot billigere importvarer, blant annet fra Ukraina, og reguleringskrav for EU-produsenter og raste i flere europeiske land.

Avlinger som har blitt rammet av dårlig vær, og sykdom hos buskap samt politisk krise etter valget i sommer, har ført til nytt sinne, og det har vært lokale bondeprotester i Frankrike de siste ukene.

Fagforeningen FNSEA opplyser at den fra midten av november vil holde landsomfattende demonstrasjoner. Det er uklart akkurat hvilken dato de vil starte og hva slags form aksjonene skal ta.

– Den nye utløsende faktoren er det fornyede våset på europeisk nivå, åpenbart gjennom en knapt forkledd forklaring på at vi kommer til å ende opp med å skrive under på Mercosur-avtalen, sier FNSEA-leder Arnaud Rousseau.

Forhandlingene mellom EU og blokken syntes å gå mot en enighet før slutten av året, opplyste kilder til Reuters i september. Mercosur-landet Brasil har kunngjort at det står klart til å inngå avtalen når det er vertskap for G20-landene i november.

(©NTB)

Flere nyheter: