Menu
I fjor sommer var det et stort fugleinfluensautbrudd i Vadsø kommune i Finnmark. Nå er Nord-Norge igjen rammet av smitten. Foto: Øyvind Zahl Arntzen / NTB

Ny bølge av fugleinfluensa blant villfugl i Nord-Norge

Flere tilfeller av alvorlig fugleinfluensa blant villfugl er påvist denne høsten i kystnære strøk i Norge og Europa. Nord-Norge er spesielt hardt rammet.

Av NTB | 22.10.2024 16:19:06

Natur og miljø: – Det er spesielt blant sjøfugl antallet påvisninger av HPAI har økt den siste tiden. Blant annet har smitte blitt påvist hos måker og havørn i Nord-Norge, og det er i hovedsak viruset av typen H5N5 som er funnet, opplyser Veterinærinstituttet.

Det er fare for at smitten i Nord-Norge kan spres seg sørover. En rekke måkefugler trekker gjerne sørover i ukene og månedene som kommer, ifølge instituttet.

Det har vært få utbrudd både blant ville og tamme fugler i Europa i sommer, men nå er det ventet at smitten tar seg opp. Dette henger sammen med at smitten øker blant villfugl.

– Høsten og vinteren er tiden for å ha ekstra fokus på smittevern for alle som holder fjærfe, enten det er kommersielt eller som hobby, understreker veterinær Silje Granstad, som er fagansvarlig for fjærfe ved Veterinærinstituttet.

Siden 2020 har det vært utbrudd av såkalt høypatogen fugleinfluensa (HPAI) i fem kommersielle fjærfebesetninger, to hobbyfjærfehold og to fugleparker i Norge.

Veterinærinstituttet ber alle som ser fugl eller pattedyr de tror kan være smittet, om å varsle myndighetene.

Flere nyheter: