LIVESENTER
Menu
Overfylte fengsler skaper hodebry for britenes statsminister Keir Starmer. Tirsdag ble ytterligere 1000 fanger løslatt før tiden i et forsøk på å frigjøre plasser. Foto: John MacDougall / AP / NTB

Over 1000 britiske fanger løslatt som følge av fulle fengsler

Storbritannia løslot tirsdag ytterligere 1000 fanger i det som er andre fase av et forsøk på å frigjøre plasser i britiske fengsler.

Av NTB | 22.10.2024 15:49:20

Kriminalitet og rettsvesen: Bilder viser at flere av fangene ble plukket opp i luksusbiler, noe som har ført til ytterligere pinligheter for regjeringen, som har vært nødt til å løslate straffedømte tidlig på grunn av overfylte fengsler.

Bildene har ført til sinne blant den britiske befolkningen og hodebry for statsminister Keir Starner.

En talsperson for Keir Starmer sier statsministeren skjemmes over situasjonen, men at han ikke hadde noe annet valg enn å løslate flere. Labour-regjeringen, som tok over i juli etter over 14 år med De konservative i sjefsstolen, hevder toryene har skylden i straffesystemets kollaps.

– Hvis vi ikke hadde tatt grep, ville hele systemet ha blitt lammet, påstår Starmers talsperson.

– Domstolene ville ikke vært i stand til å sende lovbrytere i fengsel, politi ville ikke kunnet foreta pågripelser og det ville vært ukontrollert kriminalitet i gatene våre, så regjeringen kunne ikke tillate at det skulle skje, sier han.

Andre som er kvalifisert for tidlig løslatelse, er fanger som er dømt for stalking og ikke-dødelig kvelning.

Seksualforbrytere og fanger som er dømt for alvorlige voldslovbrudd i fire år eller mer, blir ikke løslatt.

Storbritannias tidligere justisminister David Gauke, som leder en gjennomgang av fengselskrisen, sier at fengselsbefolkningen – som for tiden er på 89.000 innsatte – øker med 4500 personer hvert år. Ifølge ham er 90 prosent av fagene personer som begår gjentatte lovbrudd.

Regjeringen har lovet å bygge 14.000 ekstra fengselsplasser.

Tirsdagens løslatelser er andre fase av fengselstømmingen. I september ble også 1700 fanger løslatt, og bilder viste domfelte som sprayet prosecco for å feire sin nyvunne frihet.

Ordningen med tidlig løslatelse åpner for at noen såkalte ikkevoldelige straffedømte som har overholdt visse vilkår, blir løslatt etter å ha sonet 40 prosent av straffen sin i stedet for de vanlige 50 prosentene.

(©NTB)

Flere nyheter: