Menu
Et bilde fra sentrum av Singapore i 2023. Øystaten regnes som Asias rikeste land. Foto: David Goldman / AP / NTB

Sønnen til Singapores grunnlegger sier han er en politisk flyktning

Lee Hsien Yang, den yngste sønnen til den avdøde grunnleggeren av det moderne Singapore, Lee Kuan Yew, sier han er en politisk flyktning.

Av NTB | 22.10.2024 10:49:34

Politikk: I et Facebook-innlegg tirsdag skriver Lee at Storbritannia har besluttet at han står overfor «en velbegrunnet risiko for forfølgelse, og at han ikke kan returnere trygt til Singapore».

– Jeg har søkt asyl som siste utvei. Jeg er fortsatt en borger av Singapore og håper at jeg en dag kan reiste trygt hjem igjen, skriver han.

Singapores regjering avfeier påstandene fra Lee som grunnløse og ubegrunnede, ifølge ChannelNewsAsia. Storbritannia har foreløpig ikke kommentert saken.

Lee og søsteren Lee Wei Ling, som døde 9. oktober, har i årevis vært fremmedgjort av sin innflytelsesrike eldstebror Lee Hsien Loong, som var Singapores statsminister i to tiår fram til mai i år.

Feiden begynte da søsknene skulle finne ut av hva de skulle gjøre med farens hjem etter at han døde i 2015.

Familiekonflikten har utspilt seg i det offentlige. Under valget i 2020 ga yngstebror Lee (67) sin støtte til et opposisjonsparti i stedet for broren, og i fjor sa han at han selv vurderte å stille som president i bystaten, en stilling som stort sett er seremoniell.

I et intervju med den britiske avisen The Guardian sier Lee at Storbritannia ga ham asyl i august. Han sier også at han vil søke om å få sin avdøde fars hjem revet, noe han sier er i tråd med farens siste ønske.

Singapores regjering har sagt de skal ta stilling til spørsmålet rundt eiendommen til bystatens grunnlegger, men at hva som skjer med eiendommen bør være opp til myndighetene. Det er blant annet fordi de mener eiendommen kan være potensiell kulturarv.

Den eldste Lee-broren forblir i en ministerrolle i Singapore, en stilling som faren Lee Kuan Yew også hadde en gang.

Yngstebror Lee og søsteren sa i 2017 at de hadde mistet tilliten til eldstebroren og anklaget ham for å misbruke makten sin, samt sa at de fryktet at statlige midler kunne bli brukt mot dem. Lee Hsien Loong avviste påstandene.

Utsagnet er kun det siste i en høyprofilert feide i bystatens mest kjente familie.

Lee sier han søkte om asylbeskyttelse i Storbritannia i 2022, og at han gjorde det som følge av det han omtaler som angrep fra Singapores regjering og forfølgelse av både ham selv og hans familie. Ifølge Lee førte dette til at han ikke var i stand til å delta i søsterens begravelse tidligere denne måneden.

(©NTB)

Flere nyheter: