LIVESENTER
Menu
Russland og Nord-Korea har vært allierte siden andre verdenskrig. Bildet viser russiske president Vladimir Putin som håndhilser på Nord-Koreas leder Kim Jong-un under et besøk i Pyongyang i juni. Foto: Kristina Kormilitsyna / Sputnik / Kreml / AP / NTB

Sør-Korea lover mottiltak mot Nord-Korea som følge av Russland-samarbeid

Sør-Korea kommer gradvis til å iverksette mottiltak i tråd med nivået av militært samarbeid mellom Russland og Nord-Korea, lover sørkoreansk sikkerhetstopp.

Av NTB | 22.10.2024 10:09:07

Politikk: I en TV-brifing sier sikkerhetsrådgiver Kim Tae-hyo at Sør-Korea ikke kommer til å la det passere i stillhet at nabolandet Nord-Korea driver militært samarbeid med Russland.

Hva slags mottiltak det kan være snakk om, er imidlertid ikke kjent.

Sør-Koreas presidentkontor har fra før oppfordret Nord-Korea til å umiddelbart trekke ut nordkoreanske styrker, som de hevder Kim Jong-un har sendt til Russland for å bistå russerne i Ukraina-krigen.

Sør-Korea anklager Nord-Korea for å opptre som en «kriminell organisasjon» ved å sende unge nordkoreanere for å kjempe i Russland og lover å samarbeide med allierte land for å sikre mottiltak mot Pyongyang.

Nord-Koreas FN-representant avviser at landet har sendt soldater til Russland og avfeier Sør-Koreas påstander som «grunnløse rykter».

– Når det gjelder det såkalte militære samarbeidet med Russland, føler ikke min delegasjon noe behov for å kommentere slike grunnløse stereotypiske rykter, sa en nordkoreansk FN-representant på et komitémøte i FNs hovedforsamling.

Verken Nato eller USA har bekreftet det påståtte soldat-samarbeidet mellom Nord-Korea og Russland, men begge har pekt på situasjonen som en farlig eskalering av Ukraina-krigen.

Også Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har omtalt situasjonen som en eskalering av krigen.

Nord-Korea og Russland har vært allierte siden Nord-Koreas grunnleggelse etter andre verdenskrig, og forholdet har styrket seg siden den russiske invasjonen av Ukraina i februar 2022. Både Sør-Korea og USA har lenge anklaget Nord-Korea for å sende russerne våpen til bruk i Ukraina.

Det er fortsatt en mulighet for at Sør-Korea kan levere våpen til Ukraina, melder det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap som siterer presidentkontoret.

Russland har ikke kommentert påstandene, men har forsvart sitt militære samarbeid med Nord-Korea.

(©NTB)

Flere nyheter: