Menu
Parlamentarisk leder i Senterpartiet Marit Arnstad mener Per Olaf Lundteigen bommer i sin uttalelse. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Skolesaken: Marit Arnstad avviser Lundteigen-utspill om konsekvenser for regjeringssamarbeidet

Sps parlamentariske leder Marit Arnstad mener stortingskollega Per Olaf Lundteigen bommer i utspillet om mulige konsekvenser av skolenedleggelser i Innlandet.

Av NTB | 22.10.2024 09:39:37

Politikk: Til VG sier Lundteigen og fire lokale partifeller at bråket rundt nedleggelser av skoler i Innlandet kan få konsekvenser for regjeringssamarbeidet med Arbeiderpartiet.

Arnstad er uenig i analysen.

– Her synes jeg Lundteigen bommer. Det er når Høyre og Ap finner hverandre lokalt og sentralt at sentralisering skyter fart, skriver hun i en tekstmelding til NTB.

– Med Sp i regjeringen har vi sett en helt annen distriktspolitisk offensiv enn tidligere. Dette må fortsette, ikke minst med den økningen i rammene til kommuner og fylker som regjeringen har varslet, skriver hun.

– Dette vil måtte få konsekvenser for regjeringssamarbeid. Slik grunnleggende uenighet kan vi ikke ha i regjeringer hvor Sp er partner, sier Sp-nestoren til avisen.

Partileder Trygve Slagsvold Vedum er tirsdag på et fly på vei til et G20-møte i Washington, og han har ikke kommentert saken.

– Nei, det gjør vi ikke. Vi ytrer oss om saken, og jeg har full forståelse for dem som har sagt sin mening. Men det er ikke vi som lager en debatt om debatten, sier Arnstad til NTB.

Hun mener det heller ikke er grunnlag for å si at det er ulike signaler fra Senterpartiet lokalt og sentralt. Arnstad legger hele ansvaret for den opphetede debatten på Høyre og Arbeiderpartiet. Flertallspartiene i fylkestinget i Innlandet består av Ap, Høyre og MDG. Det er disse partiene som har gått inn for flere videregående skoler i fylket.

– Det viser at når Høyre og Arbeiderpartiet får ansvaret, så er svaret sentralisering, sier hun.

Samtidig som hun langer ut mot Arbeiderpartiet, mener hun at bråket rundt skolenedleggelser ikke påvirker regjeringssamarbeidet.

– Det er nettopp fordi Senterpartiet er i regjering at vi har sett den sterkeste satsingen på distriktene på lang tid. Det ville være synd om det ikke skulle fortsette, sier hun.

Arnstad mener Mehls uttalelser er uproblematiske.

– Ingen har bare én rolle. Hun er både statsråd og folkevalgt. Jeg skjønner godt at hun uttaler seg på den måten hun gjør, sier hun.

Lundteigen mener at Arbeiderpartiet sentralt må stå opp mot de planlagte skolenedleggelsene. Hvis ikke, bryter partiet med alliansen: fellesskap og trygghet for hele landet, utdyper han overfor VG.

Spørsmålet om Senterpartiet taler med to tunger, blir kontant tilbakevist.

Arnstad tar også justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) i forsvar. Mehls utsagn om at Aps fylkesordfører prostituerer seg for å få makt sammen med Høyre, har vakt reaksjoner. Hun har også fått kritikk for å blande rollene når hun engasjerer seg i skolenedleggelsene.

Flere nyheter: