Menu
Italias statsminister Giorgia Meloni håper et endret forslag kan redde regjeringens planer om å huse asylsøkere i Albania mens søknaden deres behandles. Foto: Bilal Hussein / AP / NTB

Italias regjering forsøker å redde albansk migrasjonsavtale med nytt dekret

Italias regjering vedtok mandag et forslag den håper vil blidgjøre domstolen som har slått ned forslaget om å huse asylsøkere i Albania mens søknaden behandles.

Av NTB | 22.10.2024 04:19:15

Politikk: Planene til statsminister Giorgia Melonis høyreorienterte regjering ble slått ned av en domstol i Roma før helgen, men de tre regjeringspartiene ble enige om et endret forslag mandag. Det innebærer endringer i hvilke land som rettslig kan anses som trygge opphavsland.

Nigeria, Kamerun og Colombia er blitt fjernet av lista over trygge land, men Egypt og Bangladesh er fortsatt på den, selv om domstolen har slått fast at migranter ikke kan sendes tilbake dit. Lista over landene skal oppdateres jevnlig.

Domstolen i Roma mener at Bangladesh og Egypt ikke kan anses som trygge land for retur av asylsøkere med henvisning til en kjennelse fra EUs øverste domstol (ECJ). Der ble det slått fast at et land utenfor EU ikke kan anses som trygt med mindre alt dets territorium kan anses som fritt for fare.

Melonis regjering mener at å sende migranter som ikke har rett på asyl i Italia, tilbake til hjemlandene etter å ha fått søknaden behandlet i Albania, er den eneste måten å minske migrasjonsstrømmen.

Det er allerede åpnet to interneringsleirer i Albania, som ikke er et EU-land, men disse står enn så lenge tomme. Meloni-regjeringen mener at så mange som 36.000 asylsøknader kan behandles i året der.

(©NTB)

Flere nyheter: