Menu
Kamala Harris og Liz Cheney oppfordrer republikanske velgere til å sette landet over partiet. Her avbildet i Malvern i Pennsylvania. Foto: Matt Rourke / AP / NTB

Trump og Harris fortsetter kampen om vippestatene

Kamala Harris frir til republikanere i Pennsylvania, mens Donald Trump besøkte stomskadede North Carolina. De to delstatene ventes å bli avgjørende i valget.

Av NTB | 21.10.2024 21:29:40

Ulykker og naturkatastrofer: Harris drev mandag valgkamp i småbyen Malvern sammen med den tidligere republikanske kongressrepresentanten Liz Cheney. Sammen ønsker de å overtale republikanere til å etter deres syn sette landets interesser over partiet de tilhører.

– På mange måter er Donald Trump en useriøs mann, men konsekvensene av at han blir president i USA er brutalt alvorlige, sa Harris, som fremstilte Trump som en trussel mot demokratiet.

Cheney oppfordret velgere som er på gjerdet, til å «avvise den typen avskyelig hatprat som vi har sett fra Donald Trump».

Cheney beskrev også Trump som uberegnelig og ustabil, og sa at man med Harris vil få en president som respekterer rettsreglene og demokratiet. Hun sa på et senere velgermøte i Detroit-forstaden Royal Oak at man «kan følge samvittigheten uten å noen gang måtte fortelle det til noen».

– Det vil være flere millioner republikanere som gjør det 5. november, la hun til.

På arrangementet i Pennsylvania forsøkte Cheney å appellere til kvinnelige velgere som er misfornøyde med Republikanernes abortpolitikk etter at høyesterett tilsidesatte den føderale retten til fri abort. Siden da har en lang rekke republikansk-styrte delstater innført svært strenge abortrestriksjoner eller forbud.

Cheney selv har i sin politiske karriere jobbet for strengere abortpolitikk, men hun sa mandag at velgere som er motstandere av abortrettigheter, likevel burde støtte Harris, fordi restriksjonene som er innført av Republikanerne, er for strenge.

– Jeg tror det er mange av oss rundt om i landet som har vært abortmotstandere, men som har sett hva som har skjedd i delstatene våre siden Dobbs-avgjørelsen (høyesterettskjennelsen om abort, red.anm.) og har sett delstatsforsamlinger innføre lover som fører til at kvinner ikke får hjelpen de trenger, sa Cheney ifølge New York Times.

Hun viste videre til at myndighetene i Texas har gått rettens vei for å få innsyn i journalene til kvinner som har reist ut av delstaten for å ta abort i delstater der dette er lovlig.

– Det er ikke bærekraftig for oss som land, og det må endre seg, la hun til.

– Vi vil selvsagt at de skal stemme, men vi vil også at de skal leve og overleve og være lykkelige og friske, for dette er virkelig en tragedie, sa Trump under et valgkampmøte i Swannanoa.

Han sa at mange amerikanere følte seg sviktet av føderale myndigheter og beskyldte nok en gang Biden-administrasjonen for å ha vært treg med å tilby hjelp. Den tidligere presidenten lovte også å gjenoppbygge alle hjem som ble ødelagt av orkanen.

I sosiale medier gikk han mandag hardt ut mot Cheney, som han omtalte som «dum som en stein» og anklaget for å være en krigshisser.

Meningsmålinger viser at Harris og Trump ligger omtrent likt i både Pennsylvania og North Carolina, men at sistnevnte har en knapp ledelse.

De to skulle holde tre arrangementer sammen mandag i vippestatene Pennsylvania, Michigan og Wisconsin.

Lenger sør var Trump i North Carolina, en delstat som nylig ble hardt rammet av orkanen Helene. Det er bekymring i Det republikanske partiet at ødeleggelsene etter stormen kan føre til lavere valgdeltakelse i de konservative fjellområdene i delstaten, som er ventet å bli en av de avgjørende vippestatene.

Både North Carolina og Pennsylvania regnes sammen med Arizona, Georgia, Michigan, Nevada og Wisconsin som såkalte vippestater, der utfallet er vanskelig å spå. I 2020 vant Biden samtlige, utenom North Carolina, der Trump vant marginalt.

(©NTB)

Flere nyheter: