Menu
Vitalis Helse Holmen gård er blant behandlingsstedene som får tilbud om avtale for helseforetaket. Foto: Rodrigo Freitas / NTB

Nye avtaler om rusbehandling på Østlandet – fire Tyrili-sentre legges ned

Tolv ideelle og to kommersielle aktører får tilbud om å drive rusbehandling for Helse sør-øst. Samtidig må fire Tyrili-sentre legges ned.

Av NTB | 21.10.2024 20:59:07

Sosiale forhold: 90 pasienter og over 100 ansatte blir berørt av at Tyrili mister flere av sine avtaler, ifølge Aftenposten. Sentrene som må legges ned, er i Skien, Arendal, Lillehammer og Frankmotunet i Folldal. Ingen av disse er tildelt avtale om behandlingsplasser.

– Vi synes det er sjokkerende og ekstremt skuffende at vi ikke har fått tildelt ny avtale ved Tyrilisenteret i Lillehammer og tre andre enheter i Helse sør-øst, og at mye dermed tyder på at tradisjonsrike og svært kompetente fagmiljøer og et høyt verdsatt pasienttilbud oppløses, sier daglig leder Jonas Finnby i Tyrili til Gudbrandsdølen Dagningen.

Stiftelsen har imidlertid fått avtale om drift ved Tyrili Arena Oslo, Tyrilisenteret i Oslo og en ny poliklinikk i Oslo.

Den ideelle organisasjonen ble etablert i 1980 og tilbyr behandling til voksne for rusavhengighet.

Avtalene som er tildelt, strekker seg over fire år, med mulig videreføring i til sammen ytterligere fire år.

– De nye avtalene vil styrke kvaliteten på rusbehandlingen i Helse sør-øst og bidra til et godt og differensiert tilbud i regionen, med en god geografisk spredning, sier avdelingsdirektør Cecilie Skule i Helse sør-øst i en pressemelding.

Noe av bakteppet er at såkalt fritt behandlingsvalg er lagt ned. I stedet har Helse sør-øst lyst ut anbud for rusbehandlingen som de mener det er behov for.

Blant dem som nå får tilbud om avtale, er de to private aktørene Vitalis Helse avdeling Holmen Gård og Mestringshusene Bolkesjø AS, som tidligere har kritisert grepet regjeringen har gjort, og uttrykt bekymring for den videre driften.

Regjeringen mener at den tidligere ordningen verken reduserte køene eller gjorde helsetjenestene mer effektive.

– Når vi nå inngår nye avtaler, har vi vært opptatt av kvalitet, og vi legger vekt på at de private institusjonene skal samhandle tett med øvrig spesialisthelsetjeneste og kommunene, sier Skule.

Avtalene har en årlig ramme på om lag 1,3 milliarder kroner.

– De gir samlet 631 døgnplasser og i underkant av 30.000 polikliniske konsultasjoner årlig, opplyser Helse sør-øst.

I avtalene legges det opp til en behandlingstid på inntil tre, seks eller ni måneder. Dette er et utgangspunkt, og ikke en absolutt makstid, understreker helseforetaket.

– Vi er opptatt av at behandlingen skal basere seg på pasientens individuelle behov, sier Skule.

– Pasienter i rusbehandling kan være sårbare for avbrudd og endringer. Helse sør-øst RHF har derfor etablert et nettverk med kontaktpersoner fra alle helseforetak for at alle pasienter skal bli ivaretatt ved oppstart av nye avtaler, sier Skule.

Det kan også bli aktuelt å inngå en avviklingsavtale med behandlingssteder som ikke får drive videre. Hvis pasientene trenger videre behandling også etter dette, skal helseforetakene hjelpe til med å finne gode løsninger, enten i det offentlige eller hos en annen privat aktør.

Helse sør-øst opplyste mandag at 14 private aktører har fått tilbud om å inngå avtale om å drive rusbehandling. Tolv av dem er ideelle og to kommersielle.

De nye avtalene trer i kraft 1. januar og erstatter dagens avtaler som ble inngått i 2012.

Hun understreker at selv om noen behandlingssteder nå ikke får fornyet sin avtale, skal pasientene få tilbud et annet sted.

(©NTB)

Flere nyheter: