LIVESENTER
Menu
President Maia Sandu søkte medlemskap for Moldova i EU etter Russlands invasjon av Ukraina i 2022. Foto. Vadim Ghirda / AP / NTB

EU kritiserer Russland for påvirkning «uten sidestykke» i Moldovas EU-valg

EU-avstemningen i Moldova ble gjennomført med «innblanding uten sidestykke» fra Russland og deres stedfortredere, sier en talsperson for EU-kommisjonen.

Av NTB | 21.10.2024 13:39:08

Politikk: – Moldova sto overfor trusler og utenlandsk innblanding fra Russland og deres stedfortredere som man ikke har sett maken til før denne avstemningen, sier kommisjonens talsperson Peter Stano.

Ja-siden ser ut til å ha vunnet med en hårsbredd og hadde en syltynn ledelse på 50,39 prosent da 99,4 prosent av stemmene var telt opp mandag formiddag.

Moldovas president Maia Sandu hadde i forkant håpet på et klart mandat for å få landet inn i unionen.

Sandu har skyldt på kriminelle grupper som har samarbeidet med Russland for å kjøpe stemmer for å påvirke valgresultatet, og moldovske myndigheter kaller det en del av en russisk hybridkrig.

Russland på sin side avviser anklagene, som omtales som «svært alvorlige», og krever bevis for at de har vært innblandet i valget.

Stano peker på at det ikke er første gang Russland blander seg inn i valg. Kampen mot slik påvirkning blir langvarig, spår han.

– Dette er en pågående innsats fra Russland og deres stedfortredere, ikke bare i Moldova, men også mot våre medlemsland. Det blir en langvarig kamp fordi de er grenseløse. Vi som EU må respektere prinsipper og lover, men Russland og andre aktører respekterer ikke slikt, sier EU-talspersonen.

(©NTB)

Flere nyheter: