Menu
Frøya er kommunen som får mest fra Havbruksfondet i år. Det er også hjemstedet til laksemilliardæren og Salmar-gründeren Gustav Witzøe. Her er et av Salmars anlegg i Frohavet på trøndelagskysten. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Rekordutbetaling fra Havbruksfondet – Frøya kommune får mest

Nærmere 4,7 milliarder kroner skal fordeles mellom oppdrettskommuner- og fylkeskommuner fra Havbruksfondet. Frøya og Nærøysund i Trøndelag får mest også i år.

Av NTB | 21.10.2024 12:09:30

Politikk: Beløpet på 4,695 milliarder kroner er ifølge fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss (Ap) det største siden Havbruksfondet ble opprettet i 2015. Rekordsummen skyldes blant annet høye priser på auksjonen av oppdrettstillatelser.

– I dag kommer pengene tilbake til kystsamfunnene istedenfor at store deler blir sendt ut av landet som utbytte, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) i en pressemelding.

Som i fjor og året før der, er det de trønderske øykommunene Frøya og Nærøysund som får utbetalt mest fra fondet. Frøya får rett over 153 millioner kroner, og Nærøysund får i overkant av 152 millioner.

Frøya er også den kommunen som taper mest per innbygger på regjeringens nye inntektssystem for kommunene.

Nederst på listen er Surnadal kommune på Nordmøre i Møre og Romsdal, som får nærmere 790.000 kroner fra fondet.

Av fylkeskommunene er det Vestland og Nordland som får mest, mens Agder får minst.

Fiskeriministeren sender et nikk til regjeringens utskjelte lakseskatt.

– Regjeringen har hele tiden sagt at vertskommunene skal komme bedre ut etter at vi innførte grunnrenteskatt på havbruk. Resultatet er at kommunene får mer penger til å tilby velferdstjenester for sine innbyggere, sier hun.

Havbruksfondet fordeler kommuner og fylkeskommuners andel av inntektene fra havbruksnæringen. Pengene kommer hovedsakelig fra produksjonsavgift som oppdrettsselskapene betaler, samt inntekter fra salg av nye konsesjoner.

Årets utbetaling skjer sannsynligvis i løpet av oktober.

(©NTB)

Flere nyheter: