Menu
TV-aksjonen gikk i år til Barnekreftforeningen. Foto: Amanda Pedersen Giske / NTB

Ny rekord for TV-aksjonen: – Astronomisk beløp

Årets TV-aksjon til Barnekreftforeningen har passert 366 millioner innsamlede kroner. Det er ny rekord. – Et astronomisk beløp, mener dronning Sonja.

Av NTB | 21.10.2024 11:19:05

Kultur og underholdning: Den foreløpige innsamlede summen er på 366,9 millioner kroner, opplyste TV-aksjonen søndag kveld. Innsamlingsbeløpet er rekord for TV-aksjonen.

– Det er et astronomisk beløp og meget imponerende. Det viser den store givergleden som det norske folk har. Vi må være takknemlige for at vi kan stole på hverandre, for vi må gjøre dette sammen. Her står vi alle sammen om en god sak, sa dronning Sonja da tallet ble kjent.

I årets innsamling går inntektene til Barnekreftforeningen og etablering av familiehus ved universitetssykehusene i Tromsø, Trondheim, Bergen og Oslo. Der skal barn med alvorlig sykdom og deres familie kunne bo sammen mens barnet får behandling.

– Det er et fantastisk resultat, som hele Norge har bidratt til. Nå kan vi realisere drømmen om å tilby familier med alvorlig syke barn et hjem hjemmefra, sier daglig leder Trine Nicolaysen i Barnekreftforeningen til NRK.

Den tresifrede millionsummen vil først oppdateres ved neste opptelling 10. desember.

I forbindelse med TV-aksjonen ble det arrangert en auksjon. Her kunne man blant annet by på en vase laget av dronning Sonja, som er høy beskytter for TV-aksjonen, og en middag med Gro Harlem Brundtland.

Også en chipspose som Frank Løke hadde med seg til Mount Everest ble solgt. Den gikk for 100.000 kroner, mens dronningvasen og middagen gikk for henholdsvis 222.222 kroner og 85.100 kroner.

– Pengene går til en god sak, og det er veldig hyggelig å kunne bidra litt, sa Løke om salget til NRK.

– Ikke være nærsynte og bare se på dem som lider rett foran oss. Det er trist at TV-aksjonen ikke hjelper oss med å løfte blikket, slik de pleier, sier han.

– Her er det et spørsmål om hva norsk frivillighet skal bruke ressursene sine på. Hva ekstra penger på toppen av velferdssystemet bør gå til, og hvordan vi kan bruke denne filantropiske kapitalen best mulig, sier Mofoss.

TV-aksjonen har fått framlagt kritikken ifra Mofoss, men valgt å ikke kommentere den.

– TV-aksjonen 2024 går til et svært godt formål. Med familiehusene vil Barnekreftforeningen gi familier bedre muligheter til å ta vare på hverandre og være sammen i den vanskelige tiden når et barn har blitt alvorlig sykt, sa statsministeren under sendingen.

Fjorårets TV-aksjon til Redd Barna endte med å samle inn 311 millioner kroner. Neste år går innsamlingen til stiftelsen Atlas-alliansen, en paraplyorganisasjon for sju organisasjoner av og for funksjonshemmede.

Årets innsamling er den 50. i rekken, og TV-aksjonen har siden 1974 samlet inn over 13 milliarder kroner, ifølge nettsiden deres.

Alle var ikke enige i valget av årets formål for TV-aksjonen var godt. Tidligere fagdirektør Eirik Mofoss i Norad (Direktoratet for utviklingssamarbeid) har sagt til Dagbladet at han mener at også årets aksjon bidrar til et godt formål, men at man denne ene dagen i året bør løfte blikket og hjelpe de som trenger det mest.

Som i fjor ga regjeringen 50 millioner kroner. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) fortalte om bidraget da han deltok i NRKs sending søndag.

(©NTB)

Flere nyheter: