Menu
EU innfører strengere regler for bruk av miljøgiften PFHxA, en undergruppe av den mye omtalte miljøgiften PFAS, opplyser direktør i Miljødirektoratet Ellen Hambro. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Strengere regler for bruk av miljøgift i EU

Det innføres strengere regler for bruk av miljøgiften PFHxA, en undergruppe av miljøgiften PFAS, i EU, blant annet for tekstiler, papir og kosmetikk.

Av NTB | 21.10.2024 08:19:11

Kultur og underholdning: – PFHxA og andre PFAS-er er blant de mest bekymringsfulle stoffene vi omgir oss med. For å minimere utslippene er det nødvendig med et internasjonalt forbud mot disse stoffene, sier direktør Ellen Hambro for Miljødirektoratet.

PFAS-er er menneskeskapte stoffer som i svært liten grad brytes ned i miljøet. Dermed øker også konsentrasjonene i mennesker og miljøet. De blir ofte omtalt som «evighetskjemikalier», ifølge Miljødirektoratet.

Miljødirektoratet viser til en undersøkelse fra Folkehelseinstituttet som fant at opp mot 30 prosent av norske barn og ungdom har så mye PFAS i kroppen at det overskrider nivåene som anses som trygge.

Miljøgiften perfluorheksansyre (PFHxA) brukes blant annet til impregnering av tekstiler, men også i matemballasje, kosmetikk, og brannskum.

Det innføres et forbruk mot stoffet og andre stoffer som kan omdannes til PFHxA. Restriksjonene begynner å gjelde fra våren 2026, med flere overgangsperioder.

EU jobber også med et forslag om å forby alle PFAS-stoffer, noe Norge støtter.

(©NTB)

Flere nyheter: