Menu
Manchester City-stjernen Rodri skadet korsbåndet i starten av årets Premier League-sesong og forventes å være ute resten av sesongen. Foto: Martin Rickett / AP / NTB.

Regningen for stjernenes skader: 8,7 milliarder kroner

Samtidig som det stadig blir flere skadede fotballspillere i de beste europeiske ligaene, øker også kostnadene.

Av NTB | 21.10.2024 07:39:13

Kriminalitet og rettsvesen: Forrige sesong utgjorde skadene en kostnad på utrolige 8,7 milliarder norske kroner, ifølge en rapport.

Et stadig tettere kampoppsett for de beste fotballspillere i Europa har lenge vært en stor snakkis. Det har gått så langt at spillerforeningen FIFPro, ligaorganisasjonen European Leagues og spanske La Liga har sendt en klage til EU-kommisjonen mot Fifa (Det internasjonale fotballforbundet).

Neste sommer skal det likevel startes opp et utvidet klubb-VM i USA, og til VM 2026 økes antall lag fra 32 til 48. Begge turneringene foregår i regi av Fifa.

– Du vet at du ikke har solgt TV-rettighetene til klubb-VM. Du vet at du ikke har solgt noen sponsorrettigheter. Legg ned klubb-VM. Det er ikke en nødvendighet for spillerne, klubbene eller Fifa. Hvis du bruker Fifas egne penger til å betale for det, tar du pengene fra de nasjonale foreningene, sa Tebas, ifølge New York Times.

Nå viser en skadeundersøkelse for de fem beste herreligaene i Europa – England, Spania, Tyskland, Frankrike og Italia – at antall skadede spillere forrige sesong økte med fire prosent sammenlignet med sesongen før.

I løpet av 2023/24-sesongen ble det registrert 4123 spillerskader. Spillerne var involvert i 4232 kamper, noe som betyr at det var nesten én skade per kamp, ​​ifølge forsikringsselskapet Howden, som har utført undersøkelsen.

Klubbenes regning for alle de skadede spillerne beløp seg til rett i underkant av 8,7 milliarder kroner (730 millioner euro).

Kostnaden ble beregnet ved å konvertere spillernes lønn til en dagslønn, som deretter ble multiplisert med antall dager spilleren var utilgjengelig på grunn av skade.

De mener at Fifa sitter med doble hatter som styrende organ og arrangør av turneringer, og at det er i strid med EUs konkurranselovgivning.

– Vi har prøvd alt, og når vi hører rykter (om enhver endring), har vi flere ganger bedt om en dialog uten å få noe svar, sa Claus Thomsen, styremedlem i European Leagues, til det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Det fikk La Liga-president Javier Tebas til å fyre løs mot Fifa-president Gianni Infantino.

Aktørene som nå vil trekke Fifa inn for EU-domstolen, mener det internasjonale forbundet ikke fører noen dialog med de nasjonale ligaene eller spillerforeningen om kampkalenderen.

(©NTB)

Flere nyheter: