Menu
Storbritannias kong Charles er på reise i Australia. Mandag ropte en australsk politiker antikolonialistiske slagord mot ham. Foto: Mick Tsikas / Pool via AP / NTB

Australsk politiker ropte antikolonialistiske slagord mot kong Charles

Den australske senatoren Lidia Thorpe ropte antikolonialistiske slagord mot kong Charles da han mandag besøkte det australske parlamentet.

Av NTB | 21.10.2024 06:09:21

Politikk: – Gi oss landet vårt tilbake! Gi oss det du stjal fra oss, ropte Thorpe i det som var en nesten et minutt lang tordentale etter at Charles selv hadde talt. Thorpe tilhører selv Australias urfolk.

– Dette er ikke ditt land, du er ikke min konge, ropte Thorpe. Videre fordømte hun det hun omtalte som de europeiske bosetternes folkemord på landets urfolk. Thorpe ble etter hvert geleidet ut, viser videoer av hendelsen som er publisert av blant andre kringkasteren ABC.

Australia var britisk koloni i mer enn 100 år. I løpet av perioden ble tusenvis av aboriginer drept og hele lokalsamfunn fordrevet. Landet ble de facto uavhengig i 1901, men har stadig den britiske monarken som overhode.

Kong Charles er på en ni dager lang reise i Australia og Samoa. Det er hans første store utenlandstur siden kreftdiagnosen tidligere i år.

(©NTB)

Flere nyheter: