Menu
Ødelagte bygninger i Jabalia nord på Gazastripen i oktober i fjor. AP har ingen nye bilder fra området de siste ukene. Nettforbindelsen var brutt både lørdag og søndag, og det er vanskelig å skaffe uavhengig informasjon om hva som skjer. Arkivfoto: Hatem Moussa / AP / NTB

Nær 90 palestinere skal ha blitt drept i israelsk angrep nord i Gaza – FN fordømmer

Minst 87 mennesker er drept eller savnet etter at Israel angrep byen Beit Lahia nord på Gazastripen, ifølge Gazas helsemyndigheter.

Av NTB | 20.10.2024 13:29:08

Krig og konflikter: Angrepet, som ble gjennomført lørdag, skal ikke ha blitt varslet på forhånd. Ifølge lederen for helsedepartementet på Gazastripen, Mounis al-Bursh, smadret det en flere etasjer høy bygning i et boligområde i byen. Minst fire andre bygninger like ved skal ha blitt lagt i grus samtidig.

FNs spesialkoordinator for fredsprosessen i Midtøsten, Tor Wennesland, fordømmer angrepet. I en uttalelse søndag ber han om en stans i angrepene mot sivile, og om at fordrevne palestinere må beskyttes.

Det israelske militæret mener at Hamas bruker området til å omorganisere seg, og har sagt at målet er å ødelegge gruppens evne til å gjennomføre nye angrep.

En palestinsk helsearbeider, Raheem Kheder, sier at et foreldrepar og deres fire barn er blant de drepte, samt et annet par med fire barn og barnas bestemor.

Om lag 40 mennesker skal ha blitt såret i angrepene, ifølge Hamas-kontrollerte medier og ambulansepersonell.

Offensiven er nå inne i sin tredje uke, og befolkningen lider under stor mat- og vannmangel.

FNs nødhjelpskontor ba søndag Israel om å åpne flere veier inn til Gazastripen slik at det kan bringes nødhjelp inn til sivilbefolkningen.

Også tidlig i krigen, ble Nord-Gaza utsatt for harde angrep, og Israel kunngjorde på et tidspunkt at Hamas var nedkjempet i dette området. I begynnelse av krigen krevde Israel at hele befolkningen i nord, inkludert Gaza by, skulle reise sørover. Men mange trosset evakueringsordren i frykt for at de aldri ville få muligheten til å komme tilbake.

I en uttalelse fastslår imidlertid IDF at de fortsetter operasjonene i hele Gaza, både i form av luftangrep og bakkeoperasjoner.

Tidligere meldte Gazas sivilforsvar om 73 drepte etter angrepet.

– Våre sivilforsvarslag har hentet ut 73 martyrer og et stort antall sårede, sa talsperson Mahmud Bassal.

Han sa også at det fortsatt lå mennesker under ruinene.

Beit Lahia ligger helt nord på Gazastripen, i området der Israel startet en større offensiv for over to uker siden. Flere hundre mennesker er drept og mange bygninger sprengt i stykker i løpet av offensiven, ifølge øyenvitner og Gazas sivilforsvar.

Internettforbindelsen ble kuttet i Nord-Gaza lørdag kveld og var fortsatt borte søndag, noe som gjør det vanskelig å få mer detaljerte opplysninger om angrepene.

Avisa Haaretz skriver at det israelske forsvaret (IDF) mener at tallet er overdrevet, nyhetsbyrået AP skriver at IDF ennå ikke har kommentert opplysningene, mens Reuters skriver at IDF undersøker meldingene.

(©NTB)

Flere nyheter: