Menu
Moldovas president Maia Sandu (med ryggen til kamera) snakker med pressen i Moldovas hovedstad Chisinau etter å ha avlagt stemme. Foto: Vadim Ghirda / AP / NTB

Moldova velger president og har folkeavstemning om EU

Velgerne i Moldova avholder søndag presidentvalg og folkeavstemning om hvorvidt landet ønsker å bli medlem av EU.

Av NTB | 20.10.2024 12:29:11

Politikk: Det er i alt elleve presidentkandidater som kjemper om makten, blant dem landets nåværende president Maia Sandu, som er EU-vennlig og favoritt til å vinne.

Moldova er i likhet med Ukraina ett av EUs søkerland.

Enkelte av de andre kandidatene ønsker et tett økonomisk samarbeid med Russland. Ettersom det er så mange kandidater, vil muligens ingen av dem få over 50 prosent av stemmene. Det betyr i så fall en ny og avgjørende valgrunde. Ifølge meningsmålinger har Sandu cirka 36 prosents oppslutning.

– Jeg stemte fordi det er moldoverne selv, ikke løgner og skitne penger, som bør avgjøre deres skjebne, sa Sandu etter å ha avlagt stemme

I forkant av valget har Nato-sjef Mark Rutte anklaget Russland for å forsøke å stanse Moldovas vei mot EU-medlemskap. Også landets provestlige regjering og president har anklaget Russland for utidig innblanding, blant annet ved hjelp av desinformasjon, dataangrep og bestikkelser.

I tiden fram mot valget er flere hundre mennesker pågrepet, mistenkt for å være involvert i et svindelopplegg der velgere ble betalt for å stemme slik svindlerne ønsket.

– Vårt land står ved en skillevei. En gruppe tyver forsøker å bedra folk ved å leve dem penger og gi dem falske opplysninger, sa statsminister Dorin Recean.

Moldova er en tidligere sovjetrepublikk som ligger mellom Romania og Ukraina, og som erklærte seg som uavhengig land i 1991. Før dette hadde russiskvennlige separatister tatt kontroll over regionen Transnistria, som siden har fungert som en utbryterrepublikk.

Det har vært frykt for at Russland vil kunne bruke makt til å få på plass et russiskvennlig regime i Moldova, slik de forsøkte med invasjonen i Ukraina.

Et flertall av Moldovas innbyggere snakker rumensk, men landet har også en stor russiskspråklig minoritet.

(©NTB)

Flere nyheter: