Menu
Store områder med regnskog er hogd ned i Brasil for å lage beitemarker til kveg. Foto: AP / NTB

EU utsetter avskogingsforordning – miljøorganisasjoner fortviler

EU-landene gir grønt lys for å utsette en omstridt forordning som skulle sikre mindre avskoging. Krise for regnskogen, raser miljøorganisasjoner.

Av NTB | 20.10.2024 10:09:20

Økonomi og næringsliv: – Dette er svært skuffende. Vi har ikke råd til å utsette kravet om at import til EU ikke skal ha bidratt til å ødelegge regnskog, sier Anders Haug Larsen, direktør for internasjonal påvirkning i Regnskogfondet, til NTB.

Avskogingsforordningen (EUDR) skulle egentlig tre i kraft i slutten av desember. Men denne uka ble det klart at EUs medlemsland gir tommel opp for et forslag fra EU-kommisjonen om å utsette innføringen med tolv måneder.

Både skogindustrien og konservative partier i EU har presset på for en utsettelse.

Forordningen, omtalt som «juvelen» i EUs grønne giv, skal minimere EUs bidrag til avskoging og tap av biologisk mangfold globalt gjennom å sette klare krav til import, handel og produksjon av varer som soya, palmeolje, kaffe, kakao, naturgummi, kveg og tre.

Konkret vil den bety at europeiske svin bare kan bli servert soya fra Argentina og Brasil dersom det kan dokumenteres at produksjonen ikke har medført ødeleggelse av skogarealer fra 2021.

En utsettelse er krise for regnskogen, advarer Larsen.

– Verdens regnskoger er allerede på bristepunktet, og med denne utsettelsen vil flere tusen kvadratkilometer skog gå tapt, sier han.

Mellom 1990 og 2020 forsvant rundt 420 millioner hektar skog. Verdifullt tømmer ble hentet ut, mens resten av skogen ble brent ned og omdannet til for eksempel palmeoljeplantasjer eller beitemarker for kveg.

Etter et svakt fall fra 2018 til 2022, har antall hektar regnskog som svis av, igjen steget bratt.

Andre miljøorganisasjoner frykter at EU-land kan bruke utsettelsen til å vanne ut forordningen.

Hun mener loven er både banebrytende og unik.

– Det er første gang man lager lovgivning som skal stanse avskoging. Så det er virkelig en forordning med et kjempestort potensial. Om den får overleve, sier hun.

Blant landene som har presset på for en utsettelse, er Sverige, Finland, Italia, Polen, Slovakia og Slovenia. De mener loven kan skade europeisk landbruk og skogbruk.

EU-kommisjonen har beregnet at en innføring av forordningen hvert år vil kunne spare verden for utslipp av rundt 32 millioner tonn CO2.

– Norge bør fortsette med full kraft for å sikre dette regelverket også i Norge så fort som mulig, sier Anders Haug Larsen.

I fjor var det derimot miljøorganisasjonene som jublet da avskogingsforordningen ble vedtatt.

Ifølge EUs beregninger vil utsettelsen føre til at rundt 2.300 kvadratkilometer med skog kan bli ødelagt, noe som igjen kan føre til utslipp av 49 millioner tonn drivhusgasser.

– Det verste scenarioet er at EU-politikere som er kritiske til loven, foreslår å fjerne noen av varene den omfatter. Og så går EU-kommisjonen med på det fordi de er presset på tid, sier Anne-Sofie Henningsen, som er rådgiver i den danske organisasjonen Verdens Skove, til den danske avisa Politiken.

Regnskogsfondet håper norske myndigheter ikke skjeler til at EU har utsatt innføringen av regelverket.

(©NTB)

Flere nyheter: