Menu
Israels statsminister Benjamin Netanyahu og USAs president Joe Biden under et møte i Det hvite hus 25. juli i år. Arkivfoto: Susan Walsh / AP / NTB

Lekkasje av hemmelige dokumenter om Israels angrepsplaner mot Iran

USA har startet en etterforskning etter en lekkasje av hemmelige dokumenter om hvordan Israel forbereder et angrep mot Iran, og USAs vurdering av planene.

Av NTB | 20.10.2024 09:49:09

Politikk: Dokumentene kommer fra amerikansk etterretning. Fredag ble de publisert på meldingsappen Telegram i kanalen The Middle East Spectator.

Nyhetsnettstedet Axios og CNN var først ute med å melde om lekkasjen. Dokumentene beskrives som svært sensitive og blir publisert idet Israel er i ferd med å ferdigstille flere uker med forberedelser til et angrep på Iran – som gjengjeldelse for rakettangrepet som Iran utførte mot Israel for snart tre uker siden.

– Det er ingen tegn til at Israel har tenkt å bruke atomvåpen, står det i ett av dokumentene.

Israel har aldri offisielt innrømmet å ha atomvåpen, selv om det er stor enighet blant analytikere om at Israel er en atommakt.

En av kildene til New York Times understreker samtidig at informasjonen som er lekket er relativt begrenset.

Ifølge nyhetsbyrået AP er dokumentene merket ytterst hemmelig, men de kan deles med det som omtales som «Five Eyes», det vil si USA, Storbritannia, Canada, New Zealand og Australia.

Dokumentene kommer fra de to amerikanske etterretningstjenestene Geospatial Intelligence Agency og National Security Agency.

Dokumentene inneholder blant annet opplysninger om hvilke forberedelser som er gjort ved flere israelske flybaser, blant annet overføring av våpen som skal brukes i angrepet. Det er også opplysninger om hvordan Israels droneenheter forbereder seg.

Ikke navngitte amerikanske tjenestemenn har overfor amerikanske medier innrømmet at dokumentene er ekte. De sier imidlertid at de ikke vet hvem som står bak lekkasjen og hvorvidt den kommer fra noen som jobber i etterretningstjenesten eller om det skyldes hacking.

(©NTB)

Flere nyheter: