Menu
Yahya Sinwar, den nå avdøde lederen av Hamas. Foto: Adel Hana / AP / NTB

Hamas bekrefter lederens død – vil ikke frigjøre gisler før krigen tar slutt

Hamas bekrefter at gruppas øverste leder Yahya Sinwar er drept. De sier samtidig at det er uaktuelt med frigjørelse av gisler før krigen tar slutt.

Av NTB | 18.10.2024 16:29:07

Krig og konflikter: Det er Hamas’ nestleder på Gazastripen og sjefforhandler, Khalil al-Hayya, som fredag bekreftet dødsfallet i en videomelding kringkastet i Al Jazeera.

Sinwar har vært øverst på Israels ettersøkt-liste etter Hamas’ angrep på Israel 7. oktober i fjor. Årsaken er at Sinwar antas å ha vært en av hovedmennene bak terrorangrepet.

Hamas-nestlederen sier at Sinwars død kun vil styrke gruppa. Israels krigføring må stanse før det kan bli snakk om frigjørelse av gisler, understreker han.

– Gislene vil ikke gis tilbake, med mindre aggresjonen mot vårt folk i Gaza stanser, med en fullstendig tilbaketrekning, samt at våre heltemodige fanger blir løslatt fra okkupantenes fengsler, sier al-Hayya.

Hamas tok rundt 250 gisler i forbindelse med terrorangrepet på Israel 7. oktober i fjor. I underkant av hundre gisler skal fremdeles befinne seg i live på Gazastripen.

Al-Hayya truer nå med at drapet på Sinwar kommer til å bli en «forbannelse for okkupantene», og han lover at Hamas kommer til å fortsette på samme vei helt til det palestinske folket har fått oppfylt sine mål.

Torsdag opplyste israelske myndigheter at Sinwar ble drept av israelske soldater sør på Gazastripen etter en skuddveksling. Drapet har blitt hyllet både i Israel og USA.

USAs president Joe Biden har sammenlignet Sinwars død med likvideringen av al-Qaida-leder Osama bin Laden, som ble drept av amerikanske spesialstyrker i 2011.

Biden ringte torsdag statsminister Benjamin Netanyahu for å gratulere ham. De to var enige om at Sinwars død skaper en mulighet for løslatelse av israelske gisler, noe de vil jobbe for å oppnå.

USAs utenriksminister Antony Blinken reiser til Israel i løpet av nest uke, i et nytt forsøk på å oppnå en våpenhvile, ifølge Biden.

– Det er på tide at denne krigen tar slutt, og gislene bringes hjem, understreket den amerikanske presidenten.

Årsaken er trolig at han de siste månedene verken har brukt mobiltelefon eller annet kommunikasjonsutstyr.

Israelske myndigheter har antatt at han skjulte seg i en tunnel under jorden i Gaza. De har også sagt at han muligens omga seg med noen av de rundt 100 gislene som fortsatt befinner seg på Gazastripen.

Det ble imidlertid ikke funnet noen gisler i nærheten av stedet der Sinwar skal ha blitt drept av israelske soldater.

Vestlige land har et håp om at Sinwars død vil gjøre det lettere å få i stand en våpenhvile, men Israel har ikke vist tegn til å trappe ned angrepene.

– Israel har gjort opp regningen med personen som utførte den verste massakren i historien siden holocaust, sier statsminister Benjamin Netanyahu, som understreker at Israels oppgave ikke er fullført og at krigen ikke er over.

Israel har det siste året gjennomført en rekke målrettede drap på ledende Hamas-medlemmer, men israelsk etterretning hadde tidligere ikke greid å spore opp Sinwar.

Flere nyheter: