Menu
Tom Hagen har i fire år levd med anklager om at han har drept sin egen kone. Fredag ble han blankt renvasket etter Riksadvokatens vurdering av bevisene i saken. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Tom Hagen renvasket – drapssaken henlagt som intet straffbart forhold

Politiet har ikke klart å finne beviser for at Tom Hagen drepte kona Anne-Elisabeth, ifølge forsvareren. – Fullstendig renvasking, sier han.

Av NTB | 18.10.2024 11:39:10

Kriminalitet og rettsvesen: Beslutningen ble meddelt Hagen og hans forsvarer fredag formiddag. Kort tid etter sendte advokat Svein Holden ut pressemelding om henleggelsen, som i praksis er en blank frifinnelse av Tom Hagen.

Henleggelseskoden «intet straffbart forhold anses bevist» innebærer at bevisene med særlig styrke taler mot at Hagen ikke har begått en straffbar handling.

– Dette er en fullstendig renvasking av Tom Hagen, skriver advokatfirmaet Hjort i en pressemelding.

Hagen selv har kategorisk og hele veien avvist enhver befatning med at konas forsvinning og nektet straffskyld etter siktelsen for drap. Etter en kort periode i varetekt våren 2020 har han vært løslatt i påvente av påtalebeslutningen.

Beslutningen blir formelt meddelt offentligheten på en pressekonferanse med Øst politidistrikt klokka 12.

Selv om hun aldri er funnet, mener politiet at den 68 år gamle kvinnen ble drept før hun ble fraktet bort fra huset.

Tom Hagen, som er Anne-Elisabeth Hagens ektemann, ble 28. april 2020 pågrepet og siktet for drap eller medvirkning til drap på kona. Han ble løslatt etter en drøy uke i varetekt.

Riksadvokatens beslutning er helt riktig, mener bistandsadvokat Gard Lier for Anne-Elisabeth Hagen.

– Jeg tenker ut ifra den rollen jeg har i saken, er det helt riktig av politiet å henlegge saken mot Tom Hagen når man etter mange års etterforskning ikke har funnet bevis for at Hagen er skyldig. Slik jeg ser det, ville Anne-Elisabeth Hagen kun hatt et mål: At den eller de rette skyldige blir tatt, sier Lier til Dagbladet.

Hagen har hele tiden nektet for å ha noe som helst å gjøre med konas forsvinning.

Det er siden blitt reist spørsmål ved om viktige bevis kan ha gått tapt i perioden da kun politiet, familien og en håndfull medier kjente til forsvinningen.

Det er Øst politidistrikt som har etterforsket drapet. De vil kommentere og utdype riksadvokat Jørn Mauruds beslutning på en pressekonferanse klokka 12.

Fra politiet stiller påtaleleder i Øst politidistrikt, Vibeke Schøyen, leder for Felles enhet for etterretning, forebygging og etterforskning politiinspektør Thomas Stærk, og påtaleansvarlig i Lørenskog-saken, Guro Holm Hansen.

Advokat Holden og Mikkel Toft Gimse vil kommentere påtalemyndighetens avgjørelse på en pressekonferanse en time senere. Også advokat Ståle Kihle, som er bistandsadvokat for Hagens barn, vil delta på pressekonferansen.

Det er gått seks år siden Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra hjemmet hun delte med ektemannen i Sloraveien på Lørenskog utenfor Oslo. Tilbake lå noen ytterst få spor, blant annet brev fra angivelig kidnappere med krav om løsepenger.

Politiet valgte på holde forsvinningen hemmelig da savnetmeldingen kom inn 31. oktober for seks år siden, fordi de ikke ville sette livet hennes i fare. Først i slutten av januar året etter gikk de offentlig ut med saken.

Flere nyheter: